Átadták a reprodukciós kutatóközpontot Pécsen

0

Ünnepélyes keretek között június 16-án átadták a PTE Nemzeti Reprodukciós Módszertani Kutatóközpontját, mellyel párhuzamosan megtörtént a Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának korszerűsítése is. Az építési és felújítási beruházás az eszközbeszerzéssel együtt összesen mintegy 2,8 milliárd forint hazai forrásból valósult meg – írja az egyetem. 

Magyarországon a meddőségi problémával küzdő házaspárok aránya eléri a párok 15%-át, azaz mintegy 150 ezer pár küzd a gyermektelenség nehézségeivel. A sikeres meddőségi kezeléshez, az asszisztált reprodukciós eljárások hatékonyságának növeléséhez és a demográfiai stabilitás javításához elengedhetetlenek az emberi szaporodás területén végzett széleskörű, innovatív, élvonalbeli infrastrukturális háttérrel támogatott, integrált klinikai kutatások és technológiai fejlesztések. Mindezek megvalósításához kellő alapot biztosít a Pécsi Tudományegyetemen zajló, több évtizedre visszatekintő tudományos munka, ami kiterjed a meddőség elméleti és klinikai kutatására is.

Forrás: Pécsi Tudományegyetem

A tudományos múltnak köszönhetően Pécsett valósulhatott meg a Nemzeti Reprodukciós Módszertani Kutatóközpont, melyben tágas, modern fogadóteret alakítottak ki, és a duplájára emelték a korábbi ágylétszámot. Családias, kétágyas, kényelmes kórtermeket hoztak létre. A fejlesztésnek köszönhetően az ellátás a legkorszerűbb eszközökkel ellátott, kibővített laboratóriumokban zajlik. A korábbi évek kutatás-fejlesztési eredményeit felhasználva a laboratóriumokat egyedi, iparjogvédelmileg védett építészeti módszerrel, az ún. Light Protection Architecture alkalmazásával alakították ki, ami tovább növelheti a mesterséges megtermékenyítés eredményességi rátáját. Emellett a több mint százéves klinika déli homlokzatának régóta áhított, teljes körű felújítása is megvalósult. A Családbarát Szülészet (CSBSZ) program keretében a szülőszobák és a gyermekágyas osztály is megújulhattak.

A fejlesztés során fontos szempont volt, hogy a kutatások is minél magasabb színvonalon, korszerű körülmények között folytatódhassanak. A felépített, illetve megújult épület a Széchenyi Terv Plusz program „Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratórium” projektjének legfőbb klinikai megvalósítási helyszíne is. Ez a projekt jelenleg is zajlik a sikeres meddőségi kezelések, az asszisztált reprodukciós beavatkozások hatékonyságának növelése, valamint a demográfiai stabilitás megteremtése érdekében, több mint 2,2 milliárd forintnyi, vissza nem térítendő, európai uniós támogatásból.

Mint ismert, a Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratórium 2020 őszén kezdte meg működését. Az eddigi betegellátási és kutatási tevékenység integrálásán túl merőben új dimenziót nyitott az intézmény a társadalom és a humán reprodukciót meghatározó tudományok számára. Összefogja a reprodukciós téma minden vetületét, az elméleti és klinikai kutatásokat, a doktori programokat, az e téren születő szabadalmakat és a műszerpark fejlesztését célzó beruházásokat.

A laboratóriumban zajló magas szintű kutatások a közeljövőben segíthetnek abban, hogy a Nemzeti Reprodukciós Módszertani Kutatóközpontban még magasabb arányban valósulhassanak meg sikeres meddőségi kezelések. Utóbbihoz a most átadott központ azzal is hozzájárulhat, hogy ideális körülményeket biztosít mind az érkező páciensek, mind az orvosok, egészségügyi munkatársak számára.

Az új kutatóközpontot Takács Péter egészségügyi államtitkár, Nyul Zoltán magasépítési beruházásokért felelős helyettes államtitkár, Őri László, a Baranya Vármegyei Önkormányzat elnöke, Bódis József professzor, a PTE-t fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke, egyúttal az NRMK projekt szakmai vezetője, Miseta Attila professzor, a PTE rektora, Decsi István, a PTE kancellárja, Sebestyén Andor, a PTE KK elnöke, Kovács L. Gábor akadémikus, a PTE HRNL szakmai vezetője és Kovács Kálmán klinikaigazgató, a CSBSZ projekt szakmai vezetője adták át.

Forrás: Pécsi Tudományegyetem 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com