A test is árulkodik arról, hogy valakinek mentális betegsége van

0

Ausztrál kutatók vizsgálati eredményei szerint a mentális betegségek sokszor jóval nyilvánvalóbban érhetők tetten a testben, a rossz fizikai egészségben, mint az agyban – írja a HVG. 

Nem is kell az agyat vizsgálni, maga a test is árulkodik arról, hogy valakinek mentális betegsége van – állítják a Melbourni Egyetem kutatói. A szakemberek több mint 175 ezer személy egészségügyi adatainak elemzése után jutottak arra a következtetésre, hogy a rossz fizikai egészséggel kapcsolatos pontszámok jobb indikátorai a mentális betegségeknek, mint az agyi szkenneléseken észlelt változások.

Ez a megállapítás – jegyzi meg a Science Alert – nem is annyira meglepő, hiszen korábbi kutatások már kimutatták, hogy a mentális betegségek rossz fizikai egészséggel és krónikus betegségekkel, például elhízással és cukorbetegséggel járhatnak együtt.

A kutatók MRI-vizsgálatokat végeztek, illetve állapotfelmérést a vizsgálataikba bevontak hét testrendszerének működéséről, beleértve az immunrendszert, a máj működését, a szív-, tüdő- és vese egészségét.  Ez lehetővé tette számukra, hogy összehasonlítsák a mentális betegséggel diagnosztizált emberek egészségügyi pontszámait az azonos korú egészséges emberekével.

A máj- és vesefunkcióra, az immunrendszerre és az anyagcserére vonatkozó test-egészségügyi pontszámok következetesen rosszak voltak a mentális eltérési állapotokban az egészséges kontrollokhoz képest, és az is kiderült, hogy jobban előre jelezték a mentális egészséggel kapcsolatos diagnózist, mint az agyi képalkotó pontszámok. Ezt annyiban találták meglepőnek, hogy a mentális betegségek valójában agyi eltérésekben gyökereznek – írja a HVG.

Teljes tartalom

Forrás: HVG

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com