A magyarok többsége 5 és 20 ezer forintot költ havi szinten gyógyszerre

0

A magyarok többsége 5 és 20 ezer forintot költ havi szinten gyógyszerre, ez derül ki a Pulzus kutatásából, amit a Napi.hu számára készített. Jellemzően a városokban élők szedik a pirulákat, a községekben élők kevesebb gyógyszert váltanak ki.

A lakosság több mint 60 százaléka 5 és 20 ezer forintot költ havonta gyógyszerre, minden tizedik válaszadó 20 ezer forintnál is többet költ és jellemzően a városban élők szednek mindenre valami fájdalomcsillapítót,  a megkérdezettek ötöde pedig nem jár havi szinten patikába – ez derül ki abból a kutatásból, amit a Pulzus készített a Napi.hu számára.

Magyarországon tavaly összesen hatszázmilliárd forintot költöttek a betegek vényköteles gyógyszerekre, egy évvel korábban 569 milliárd forintért váltottak ki pirulákat.

Így alakult a receptköteles gyógyszerköltés az elmúlt három évben:

  • 2022-ben 599,6 milliárd forintért;
  • 2021-ben 569 milliárd forintért;
  • 2020-ban 559 milliárd forintért váltottak ki a betegek vényköteles gyógyszert.

A legutolsó Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által publikált gyógyszerforgalmi adatok szerint idén áprilisban minden megyében alacsonyabb volt a gyógyszerek dobozforgalma az előző havinál és az előző év azonos időszakához képest is. Magyarországon tízezer lakosra átlagosan napi 515 doboz gyógyszerkiváltás jutott. A legtöbb vényköteles gyógyszert Csongrád-Csanád megyében váltották ki, ahol tízezer lakosra 627 doboz receptköteles gyógyszerért álltak sorba a patikában, a legkevesebbet pedig Pest megyében vásárolták, ahol tízezer lakosra 443 doboz gyógyszerkiváltás teljesült.

A gyógyszerek ára is felment, ezért kénytelenek vagyunk egyre többet fizetni a patikákban is. A statisztikai hivatal májusban közzétett adatai szerint a gyógyszerek ára egy év alatt Magyarországon 7,9 százalékkal nőtt.

Teljes tartalom

Forrás: Napi.hu

 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com