Perlik a nagy vakcinagyártókat a Covid–19 elleni oltások miatt

0

Németországban legalább 185 polgári peres eljárás van folyamatban a Covid–19 elleni oltások állítólagos mellékhatásai miatt a négy nagy koronavakcina-gyártó ellen – közölte a dpa nyomán a Magyar Hírlap. 

A német hírügynökség jelentése szerint a persorozat nyitányát április 28-án tartották volna a Frankfurti Területi Bíróságon, de a tárgyalást végül július 7-re halasztották. Az alperes a mainzi székhelyű BioNTech vakcinagyártó cég, a felperes pedig egy doktornő, aki azt állítja, hogy szívkárosodást szenvedett a Covid–19 elleni védőoltás mellékhatásaként. A dpa kiemelte: a legtöbb kártérítési pert, szám szerint 185 eljárást egy düsseldorfi és egy wiesbadeni ügyvédi iroda jegyzeti – az előbbi 135, az utóbbi 50 esetben lát el képviseletet. Mindkettőhöz számtalan megkeresés érkezett. A reménytelennek vagy teljesen megalapozatlannak ítélt eseteket visszautasították, de így is valamivel több mint 1600 megbízást írtak alá.

A Covid–19 vakcinákra elvileg ugyanazok a felelősségi szabályok vonatkoznak, mint más gyógyszerekre: gyártási hiba esetén a gyártó a felelős, de ha a gyógyszert helytelenül adják be, az oltó személyt terheli a felelősség – emelte ki a dpa annak hangsúlyozásával, hogy az eljárások kimenetele végeredményben a szakértők harcán fog múlni. A két ügyvédi iroda állítólag nem is akar mást, minthogy kiderüljön az igazság a vakcinák mellékhatásairól és kockázatairól, ezért elzárkóznak a peren kívüli megegyezéstől; végig akarják vinni az ügyeket.

A BioNTech közleményben reagált a hírre, s ebben leszögezte, hogy az eddig a vizsgált esetek egyikében sem bizonyított ok-okozati összefüggés az egészségkárosodás és a Comirnatyval történő oltás között – írja a Magyar Hírlap.

Forrás: Magyar Hírlap 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com