Európai védőoltási hét április 23. és 29. között

0

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) 2005-ben hirdette meg első alkalommal az Európai védőoltási hét programját, hogy felhívja a figyelmet az immunizálás fontosságára a fertőző betegségek megelőzése és az élet védelmének érdekében.

 Azóta a rendezvény kiterjedtségében és jelentőségében is sokat fejlődött: ma az egyik legnagyobb és legfontosabb évenként megtartott közegészségügyi kampány a WHO Európai Régiójában. A vakcinákkal kapcsolatos üzeneteket a WHO elsősorban tájékoztató kampányok, interjúk, technikai találkozók, szakértői viták, televíziós műsorok, tudományos konferenciák stb. segítségével adja át a régióban.

A védőoltások szerepe létfontosságú

Az Európai védőoltási hét fő üzenete, hogy mindenkinek joga és szüksége van a védőoltással megelőzhető betegségek elleni védelemre. A védőoltás alapvető jog, ezért fontos, hogy minden ember a világ minden táján könnyen hozzájuthasson a szükséges vakcinákhoz (vagyis például a menekülteknek is biztosítani kell az oltásokhoz való hozzáférést).

A védőoltások előállítási költsége alacsony, emellett hatalmas hasznot jelentenek a társadalom számára. A rendszeres védőoltások életét mentenek: megóvnak a betegségektől és az életre szóló rokkantságtól, illetve fokozzák az egészségügyi rendszerek hatékonyságát, mivel az immunizálás megelőzi a betegséget, vagy egyes esetekben jelentősen csökkenti a betegség lefolyásának súlyosságát. Sok megbetegedés ellen – rubeolatetanuszmumpsz – nem létezik gyógyszer, ellenük csak az oltás adhat megfelelő védettséget.

A hatékony oltási programoknak köszönhetően az ipari országokban élő emberek többsége soha nem tapasztalta meg a védőoltással megelőzhető betegségek által okozott járványok pusztítását. A gyermekkori védőoltásokkal megelőzött betegségek annyira ritkává váltak, hogy sokan azt feltételezték, hogy már nincs is rájuk szükség, ennek következtében Európában újra terjedni kezdtek a védőoltással megelőzhető betegségek, mint például a kanyaró.

Védőoltások gyermekeknek

Kötelező védőoltások:

Ma már több olyan oltás is létezik, melyek nem kötelezők, de a szülők egyéni mérlegelés alapján (vagy gyermekorvos javaslatára) kérhetik a beadását. Ezek többnyire térítésköteles oltóanyagok, de vannak köztük támogatott, illetve térítésmentesen igényelhetők is.

Szabadon választható védőoltások:

Bizonyos betegségek esetén a felnőtteket is oltásban kell részesíteni. Idősebb korban sok betegség súlyosabb következményekkel járhat, ezért a WHO ajánlása szerint az idősek legalább 75 százalékát tanácsos beoltani a szezonális influenza ellen. Külföldi utazások előtt is érdemes tájékozódni az esetleges járványveszélyről, és a szükséges oltásokat beadatni.

Forrás: egeszsegvonal.gov.hu

 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com