A COVID összes variánsa ellen védelmet nyújt a finn kutatók által kifejlesztett orrspray

0

Finn kutatók egy olyan orrsprayt fejlesztettek ki, ami a COVID eddigi összes ismert variánsa ellen védelmet nyújt, számol be az otszonline.hu.

A Nature Communications folyóiratban március 24-én jelent meg a University of Helsinki kutatóinak közleménye, amely szerint laboratóriumi állatkísérletekben a SARS-CoV-2 vírus összes eddig ismert variánsa ellen extrém hatásosságú védelmet nyújtott egy általuk fejlesztett stabil, és könnyen gyártható oltóanyag. A kutatók szerint ez az újtechnológiával kifejlesztett molekula kulcsszerepet játszhat a jövőben esetlegesen kitörő járványokra történő felkészülésben, mivel igen hatásosan képes megakadályozni a vírus elterjedését.

Állati modellszervezeteken a finn kutatók által kifejlesztett TriSb92 nevű molekula igazoltan hatásosnak bizonyult a koronavírus-fertőzés prevenciójában. A molekula a koronavírusok tüskefehérjéjének egy olyan régióját célozza meg és teszi működésképtelenné, amely az eddigi összes variánsnál megtalálható.

„Nazálisan adagolva a TriSb92 állati modellszervezetekben extrém mértékű hatásosságot mutatott az ismert variánsok fertőzésének megakadályozásában, illetve sejtkultúrákon végzett vizsgálataink szerint a legújabban azonosított variánsok, azaz az XBB, BF7 és BQ.1.1 ellen is hatásosnak bizonyult” – közölte Anna R. Mäkelä, a Kalle Saksela professzor által vezetett kutatócsoport tagja.

Az állati modellszervezeteken végzett vizsgálatok szerint az pumpás spray alkalmazásával orrba juttatott hatóanyag a maszkoktól eltérően még pár óra múltán is képes volt meggátolni a vírusok fertőzőképességét. Ráadásul a kutatók szerint a készítmény szobahőmérsékleten 18 hónapig tartható el, ami egyrészt orrsprayként való formulázásra alkalmassá teszi, másrészt könnyen szállítható, és hűtő infrastruktúrával szegényesen ellátott régiókban is jól használható.

A kutatók szerint a molekula a SAS-CoV-2 közeli rokonai elleni prevencióban is hatásos lehet, ami azért fontos, mert a jövőben valószínűleg további, állatokról emberre átlépő kórokozók által kiváltott járványok kockázatával kell számolni. További előny, hogy az orrspray olyan, súlyos társbetegségekben szenvedő betegeknél is alkalmazhatónak tűnik, akiknél az eddigi oltások felvételét követően nem alakult ki megfelelő immunválasz – ilyenek elsősorban az immunszupprimált és a nagyon idős betegek, írja a lap.

Forrás: Orvostovábbképző Szemle Online 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com