Urológiai műtétek robottechnikával

0

Magyarország egyik legjobbnak tartott urológus professzora, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház urológiai osztályának vezetője, a Magyar Urológus Társaság elnöke, prof. dr. Tenke Péter, a robotvirtuóz, aki rendkívül sok energiát fektetett abba, hogy a Da Vinci robottal műteni tudja a pácienseit. Ma még ez szenzáció és ritkaság, de kétségtelenül ez lesz a jövő.

A robotasszisztált beavatkozások során a műtét ideje lerövidül, az operáció után a beteg hamarabb felépül, kevesebb a kórházban töltött idő. Csökken a műtéti komplikáció esélye, kevésbé megterhelő a betegnek, mint egy klasszikus, nagy bemetszéssel járó operáció. Ami eddig több hetes gyógyulással, szövődményekkel és fájdalmas nagyműtéttel járt, az ma már egynapos rutin. A beavatkozás sokkal precízebben hajtható végre, a műtéti terület képe jelentősen nagyítható, a folyamatot az operáló orvos három dimenzióban látja, miközben a robot négy karja egyszerre mozgatható, így minden eddiginél finomabb, precízebb mozgások kivitelezhetők vele.

Az ATV Heti Napló című műsora prof. dr. Tenke Péter főorvossal készített tudósítást, melyben bepillantást enged egy robotasszisztált műtét lefolyásába is. A teljes riport ITT megtekinthető.

Forrás: Országos Korházi Főigazgatóság

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com