Táplálék-kiegészítők hajhullás ellen

0

A hajhullás elleni táplálék-kiegészítők széles skálája rendelkezik potenciállal, de a vizsgálatok nem tudtak végleges bizonyítékot szolgáltatni ezek biztonságosságára és hatékonyságára – írja az Orvostovábbképző Szemle Online. 

A JAMA Dermatology – ban november 30-án online közzétett áttekintés a vizsgált 20 táplálékkiegészítő közül tizenkettőnél talált olyan magas színvonalú tanulmányt, amelyek objektíven értékelt hatékonyságot sugalltak. S bár a termékek széles skálája rendelkezik potenciállal, de a vizsgálatok nem tudtak végleges bizonyítékot szolgáltatni a biztonságosságra és hatékonyságra a kis mintaméret, a vizsgálati alanyok hajhullási típusainak heterogenitása vagy egyéb korlátok miatt.

Arash Mostaghimi (Harvard Medical School, Boston) és munkatásai azért tekintették át a szakirodalmat, mert tapasztalatuk szerint nagyon sok beteg táplálék-kiegészítőket szed a hajhullás kezelésére, mondta. Egy kezdeti szakirodalmi felmérés több mint 6300 idézetet eredményezett, de a szűrést és az áttekintést követően a szerzők 30 cikket találtak értékelésre alaklmasnak.

Az áttekintés a fűrészpálma (Serenoa repens) vizsgálatával kezdődik, e növényi kivonatáról úgy gondolják, hogy gátolja a tesztoszteron dihidroxi-tesztoszteronná (DHT) átalakulását katalizáló 5-alfa-reduktáz (5AR) enzimet. A DHT közreműködik az androgén alopecia (AGA) kialakulásában. Bizonyos tanulmányok szerint ez az anyag stabilizálja a hajhullást, „bár hatása valószínűleg kisebb, mint a finaszteridé ” – írják a szerzők. Azt is megjegyzik, hogy a finaszteriddel kapcsolatos mellékhatásokat, például a szexuális diszfunkciót a fűrészpálma esetében is megfigyelték, „de kisebb mértékben”.

Az AGA esetében a tökmagolaj szintén hatásos és akár a finaszterid „potenciális alternatívája” lehet. A Forti5, a növényi eredetű 5AR-gátlókat és egyéb összetevőket tartalmazó táplálék-kiegészítő is kedvező eredményeket hozott egy tanulmányban, de nem történt közvetlen összehasonlítás finaszteriddel, és a Forti5 vizsgálatból hiányzott a kontrollcsoport.

A mikroelemeket, a D-vitamint, a cinket, a B-vitaminokat és az antioxidánsokat az alacsony D-vitamin szintet az alopecia areata (AA), AGA és a telogen effluvium (TE) kialakulásával, a cinkhiányt pedig a TE-vel, a haj töredezésével és elvékonyodásával hozták összefüggésbe. Egy egykarú D-vitamin-vizsgálatban a D-vitamin 6 hónapon át tartó szedése jobb eredményeket hozott a TE-s nőknél, de nem volt kontrollcsoport, és tudjuk, hogy a TE önmagától is megoldódik. A kiinduláskor normális cinkszinttel rendelkező, AA-ban vagy hajhullásban szenvedő betegekkel végzett vizsgálatok jelentős szőrnövekedést, valamint megnövekedett hajvastagságot és -sűrűséget mutattak, de a kontrollok vagy hiányoztak, vagy nem voltak megfelelőek és az eredményeket a betegek által észlelt saját hajhullásukra alapozták.

A hajhullás ellen szedett B7-vitamin (biotin) nem eredményez új szőrszálakat, de segíthet más terápiák eredményeként nőtt új szőrszálak megerősítésében. Mind a review, mind a tanulmány szerzői megjegyzik, hogy az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága óva intett a biotin-szedésétől, mert az befolyásolhatja a troponinszinteket és egyéb teszteredményeket.

Az immunmodulátorok – például a paeonyból származó kínai gyógynövénykivonatok és a glicirrhizin – hatékonyak voltak súlyos AA esetén. Az inzulin növekedési faktor 1 vagy a növekedési hormon deficienciát célzó növekedési hormon modulátorok szintén ígéretesnek bizonyultak. A lokálisan használt kapszaicin és izoflavon modulátorok szintén serkentették a hajnövekedést.

A tengeri eredetű fehérje-kiegészítőket tartalmazó termékek, köztük a Viviscal és a Nourkrin, hatékonynak tűntek a férfiak és nők szőrszámának növelésében, de a vizsgálatokat a gyártó finanszírozta, és nem voltak megfelelő kontrollok. A Viviscal egyik jelentős mellékhatása a puffadás.

A több összetevőből álló étrend-kiegészítők, a Nutrafol, az Omni-Three, az Apple Nutraceutical és a Lambdapil közül csak az Omni-Three nem mutatott hatékonyságot, de a többi táplálékkiegészítő vizsgálatának számos korlátja volt, beleértve a kontrollok hiányát és a kis mintaméretet.

Forrás: otszonline.hu

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com