Megcáfolta egy friss kutatás, hogy a magas HDL-szint védhet a szívbetegség kialakulásától

0

A túl alacsony HDL-szint emelheti a szívbetegségek kockázatát – kivéve a színes bőrű felnőtteknél, olvashatjuk az Infostart írásában. 

24 ezer amerikai felnőtt adatainak átfésülésével a kutatók emellett arra is jutottak, hogy az alacsony „jó” koleszterinszint a szívbetegség kockázatának emelkedésével jár fehér bőrű felnőttek esetében, színes bőrűeknél azonban nem. Az eredmény az NBC News cikke szerint meglepte a kutatókat, miután eddig csak fehér bőrű felnőttek esetében vizsgálták az összefüggést.

„Nem számítottam arra, hogy a magas HDL-szint nem jelent védelmet. Arra pedig végképp nem számítottam, hogy az alacsony szintnek nincs előrejelző értéke a fekete felnőttek esetében” – mondta a tanulmány vezető szerzője, Nathalie Pamir, az Oregon Health and Science University School of Medicine szív- és érrendszeri orvostudományi karának docense.

Az új kutatás a szakértők szerint újabb bizonyítékként vitatja, hogy a magas HDL-koleszterinszint védelmet nyújt a szívbetegségekkel szemben.

„Azok, akiknek magas a HDL-jük, az orvosoktól kapnak egy kis vállveregetést, azt mondták nekik, nem kell aggódniuk, védettek” – mondta Pamir.

Az alacsony sűrűségű lipoprotein, azaz az LDL hozzájárul az artériák zsírosodásához, ami növeli a szívroham és a stroke kockázatát. Sokáig úgy gondolták, hogy a nagy sűrűségű lipoprotein, vagy HDL védelmet nyújt, mivel a koleszterint a májba szállítja, ahol azt ártalmatlanítja a szervezet.

Most azonban úgy tűnik, az összkoleszterin az, ami meghatározóbb lehet: egyre több tanulmány szerint káros a 80 fölötti HDL-érték. Az egyén szívkoszorúér-betegség kockázatának kiszámításához használt algoritmusokat módosítani kell, mivel jelenleg alacsonyabb kockázatot mutatnak, ha a HDL magas, mondta Pamir. A kockázatszámításokban mindezen túl a faji hovatartozást is figyelembe kell venni, mondta, hozzátéve, hogy a fekete felnőtteknél megfigyelt különbségek inkább társadalmi-gazdasági tényezők, mint genetikai okok miatt alakulhatnak ki.

A megfigyelt közel 24 ezer felnőttet átlagosan 10,7 éven át követték: ez idő alatt 1615 kardiovaszkuláris esemény történt, 41,1 százalék színes bőrű résztvevőknél és 45,5 százalék nőknél. A magas LDL-érték és egy másik zsír, a triglicerid szintje minden résztvevőknél összefüggésbe hozható volt a koszorúér-betegség fokozott kockázatával. Az alacsony HDL-szint a fehér résztvevőknél a koszorúér-betegség fokozott kockázatával járt együtt, a fekete résztvevőknél azonban nem.

A magas HDL-szint az orvosok szerint inkább annak jelzője, hogy ki él egészséges életet: a magas HDL-értékkel rendelkezők kevésbé elhízottak. aktívabbak, kevésbé jellemző rájuk az, hogy dohányoznának vagy prediabétesz állapotában lennének – írja az Infostart.

Forrás: infostart.hu

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com