Különösen ritka Semmelweis-autográf kézirat kerül az Orvostörténeti Múzeum birtokába

0

Különösen ritka Semmelweis-autográf kézirathoz jutott hozzá árverésen a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM). Az értékes dokumentum a Magyar Nemzeti Múzeum Semmelweis Orvostörténeti Múzeum gyűjteményébe kerül.

Semmelweis Ignác (1818-1865) autográf, német nyelvű szakértői jelentését a Hereditas Antikvárium 4. árverésén vásárolták meg. A Semmelweis-kézirat megvásárlását a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) főigazgatója, L. Simon László támogatásával Varga Benedek, a MNM Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Adattár igazgatója javasolta – áll a KIM MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.

A közleményben kiemelik, a Semmelweis-autográf kéziratok rendkívül ritkák, a kéziratok értéke a nemzetközi műtárgypiacon magas, ezért Magyarországon elsősorban közgyűjteményekben találhatóak. A Semmelweis Orvostörténeti Múzeum három ilyen szakmai jellegű szakértői véleményt, illetve boncjegyzőkönyvet őriz Semmelweistől.

Mint a közleményben olvasható, a kormány célja, hogy a magyar államot megillető, védett kulturális javak hazai közgyűjteményekben maradjanak és hozzáférhetőek legyenek a nagyközönség számára. Ezért Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár ajánlására Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter a kézirat megvásárlásáról döntött – áll a közleményben.

Forrás: MTI

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com