Betegadatokkal kapcsolatos fejlesztéseket hajtottak végre Pécsen

0

Új gyógyszerek és gyógyítási módszerek kifejlesztését és egészségügyi ellátásokkal kapcsolatos adatok feldolgozását segítő informatikai rendszert alakított ki a Pécsi Tudományegyetem (PTE) egy informatikai vállalattal.

A PTE az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében azt írta: a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program 1,86 milliárd forintos támogatásával megvalósuló fejlesztéssel – amelyben a felsőoktatási intézmény mellett az E-Group ICT Software Informatikai Zrt. vett részt – olyan új informatikai rendszer jött létre, amely begyűjti és rendszerezi a PTE klinikáin képződő valamennyi adatot, és biztosítja ezek kutatási célú felhasználását, hasznosítását.

Közölték: az érkező információkból a mesterséges intelligencia segítségével jöhetnek létre új kutatási eredmények, és az adatok hozzájárulhatnak új gyógyszerek és új, akár személyre szabott gyógyítási módszerek kifejlesztéséhez.

A PTE klinikai központjában működő, 21 szerverből álló informatikai rendszer lehetőséget nyújt az oktatás és a kutatás hatékonyságának javítására, és ezáltal a betegellátás támogatására is.

Korábban az egyetem a projekttel kapcsolatban jelezte: remélik, hogy a fejlesztés nemcsak a magyarországi, hanem a környező országok egészségügyi intézményeinek is prototípusként szolgál majd.

Forrás: MTI

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com