Az EP jelentést fogadott el a fogyatékossággal élők jogainak megerősítéséről

0

Az Európai Parlament nagy többséggel állásfoglalást fogadott el a fogyatékossággal élők jogainak megerősítése és az őket érő hátrányos megkülönböztetés felszámolása érdekében keddi strasbourgi plenáris ülésen.

A képviselők a fogyatékossággal élők társadalmi részvételét és befogadását elősegítő szociális rendszert szorgalmaznak, amely akadálymentes közösségben biztosítja a számukra szükséges szolgáltatásokat és gondozást. A képviselők emellett kiszélesítenék a hamarosan megjelenő európai fogyatékossági igazolvány által biztosított szolgáltatások körét, és a tagállamok számára az igazolvány, valamint a befogadó általános oktatás és egészségügy biztosítására szolgáló intézkedések bevezetését egyaránt kötelezővé tennék.

A képviselők arra ösztönzik az Európai Bizottságot, hogy befogadó vállalkozásokra vonatkozó európai szabályokat dolgozzon ki, és vizsgálja felül a foglalkoztatás során alkalmazott egyenlő bánásmódra vonatkozó irányelvet. A testület sürgeti továbbá a bizottságot, hogy függessze fel és fizettesse vissza azokat az uniós forrásokat, amelyek esetében a felhasználók megsértették az alapvető jogokat. A képviselők hangsúlyozzák: szegregációt nem szabad uniós pénzekből finanszírozni.

Az elfogadott jelentésben továbbá az áll, hogy a fogyatékossággal élőknek egyenlő lehetőséget kell biztosítani szavazati joguk gyakorlására és a választásokon való indulásra, valamint a szexuális egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférésre.

Az állásfoglalás kiemeli: egyes fogyatékossággal élő személyek, főként nők, gyermekek, idősek, migránsok és menekültek, különböző etnikai háttérrel rendelkezők, valamint az LMBT közösséghez tartozók esetében nagyobb a kockázata annak, hogy valamilyen típusú megkülönböztetés és erőszak áldozatává válnak. Az EP felszólította a bizottságot, hogy célzott intézkedések révén foglalkozzon e személyek sajátos kihívásaival, jogaival és szükségleteivel.

Kósa Ádám, a Fidesz EP-képviselője, a jelentésről szóló vitához való hozzászólásában felhívta a figyelmet: felháborító, hogy egyes képviselők a fogyatékossággal élők mindennapi küzdelmeit ideológiai célokra akarják felhasználni. Kósa sajnálatosnak tartja, hogy a jelentés az EP-re jellemző forgatókönyv szerint készült: a baloldal egy egyébként fontos témával visszaélve ismét a saját genderideológiáját erőlteti. „Nem helyes a fogyatékossággal élők jogait meglovagolva egyéb társadalmi csoportokkal kapcsolatos vitákat beemelni. A fogyatékossággal élőkről szóló jelentés a fogyatékosságról élőkről szóljon, ne másról!” – hangsúlyozta Kósa Ádám.

A képviselő hozzátette: üdvözlendő azonban, hogy a jelentés szorgalmazza az innovatív technológiák jobb kihasználását annak érdekében, hogy a fogyatékossággal élő személyek hozzáférjenek a számukra nélkülözhetetlen digitális eszközökhöz és szoftverekhez, mert ez segíti az önálló életvitelt.

Kiemelte: „ahhoz, hogy egyenlő jogokat tudjunk biztosítani a fogyatékossággal élő személyek számára, elengedhetetlen az oktatás és képzés területén felszámolni az akadályokat, minőségi munkahelyeket és azonos munkáért egyenlő bért garantálni számukra.”

Forrás: MTI

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com