Anesztézia: kérdések műtétek előtt

0

Gyakran ismételt kérdések műtétek előtt. 

Mit jelent az anesztézia?

Az „anesztézia” érzéstelenséget jelent, amit két fő módszerrel, altatással vagy nagyidegek blokkolásával hozhatunk létre. Nem minden anesztézia jár eszmélet- vagy tudatvesztéssel, azonban célja, hogy megszüntesse a fájdalomérzetet és hat egyéb érzékekre is. Az anesztéziához használt gyógyszerek az idegeken keresztül az agyba futó jelátviteli utakat blokkolják. Az anesztézia lehet helyi, regionális, általános és ezek kombinációja.

Mit csinál az aneszteziológus?

Az aneszteziológus (köznyelvben altatóorvos) olyan orvos, aki szakképzése során speciális aneszteziológiai, intenzív terápiás, fájdalomcsillapítási és újraélesztési ismereteket szerzett. Az intenzív terápia a kritikus, azaz életveszélyes állapotú betegek kezelését jelenti. Az aneszteziológus felel a páciens jóllétéért, és biztonságáért a műtét során. Kivitelezi a pácienssel egyeztetett anesztéziát, megtervezi a műtét alatti és utáni fájdalomcsillapítás módját. Szükség esetén elvégzi a műtét alatti vérátömlesztést. Fentieken túl az esetleges intenzív ellátási igény esetén kezeli a beteget.

Miért nem szabad műtét előtt enni-inni?

Ha étel vagy folyadék van a páciens gyomrában, az az anesztézia során visszakerülhet a torokba, ahonnan a tüdőbe juthat, fuldoklást, illetve súlyos tüdőszövődményeket okozva. Ezt igyekszünk elkerülni az éhgyomri szabályokkal. Általánosságban a tiszta folyadék (víz) fogyasztása után 2 órával, egyéb folyadék fogyasztása után 4 órával, könnyű szilárd étel fogyasztása után 6 órával az anesztézia elvégzése biztonságos. Bizonyos esetekben (pl. hasi megbetegedések, többszörös baleseti sérülés, stb.) azonban a gyomor kiürülése bizonytalan. Sürgős műtéteknél néha nincs idő a gyomor teljes kiürülését megvárni, ilyenkor speciális aneszteziológiai módszereket alkalmazunk a kockázat csökkentése érdekében.

Bevehetem-e a gyógyszereimet műtét előtt?

A saját gyógyszereket a megszokott módon tovább kell szedni, a műtét reggelén is, hacsak az aneszteziológus vagy a sebész másképp nem rendeli. Vannak olyan gyógyszerek, amelyekkel kapcsolatban speciális előírások érvényesek, ilyenek a köznyelvben „vérhígítónak” nevezett szerek (pl. warfarin-, clopidogrel származékok), a vércukorgyógyszerek (un. antidiabetikumok, inzulinok) és egyes vérnyomáscsökkentők. Ha bizonytalan egy adott gyógyszert illetően, kérdezze meg aneszteziológusát az adott szer biztonságosságát illetően!

Miért halaszthatja el az anesztezilógus a műtétemet?

Esetenként az aneszteziológus találhat olyan egészségügyi problémákat, melyek az anesztézia és a műtét kockázatát jelentősen növelik. Ilyen esetekben, amennyiben nem életmentő műtétről van szó, célszerűbb lehet a műtét elhalasztása, azért, hogy az adott problémát specialista segítségével kezelhessék és ezután a páciens optimális állapotban kerülhessen műtétre. Az aneszteziológus a halasztással kapcsolatos döntést egyezteti a betegekkel, e döntés legfontosabb szempontja mindig a betegbiztonság.

Hogyan tudok „felkészülni” a műtétemre?

Cél, hogy a páciens optimális állapotban kerüljön a műtőbe. Az aneszteziológustól és a sebésztől kapott utasítások pontos betartása mellett az alábbiakkal tud még felkészülni a műtétére: Egy fürdő vagy zuhany a műtét előtt megtisztítja a bőrét és csökkenti egy esetleges fertőzés kockázatát. Nem ajánlott smink, testápoló, krém vagy körömlakk használata, mert ezek zavarhatják az életfunkciók megfigyelését. Alsónemű viselését illetően eltérőek a kórházi szabályok. Az ékszereket és piercingeket mindenhonnan el kell távolítani. A műfogsorokat, szemüveget és hallókészüléket a legtöbb esetben a kórteremben vagy más biztonságos helyen ajánlott hagyni. Legalább 12 órával a műtét előtt kerülje a dohányzást!

Forrás: Magyar Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Társaság

 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com