Olaszországban feloldották az egészségügyi dolgozók oltási kötelezettségét

0

Közel négyezer orvos térhet vissza a kórházakba az új olasz kormány egészségügyi miniszterének pénteki döntését követően, miszerint megszünteti az egészségügyi dolgozók Covid-19 elleni oltási kötelezettségét.

Az egészségügyi tárca közleményben jelentette be az intézkedést, hangoztatva, hogy azt minél előbb miniszteri rendelet fogja követni.

Az egészségügyi dolgozók számára 2021 júniusában rendelték el a kötelező oltást, amelynek érvényességét az előző kormányok folyamatosan meghosszabbították, egészen idén december 31-ig. Az oltás nélküli orvosokat, ápolókat és más egészségügyi dolgozókat felfüggesztették állásukból, vagy olyan területre helyezték át, ahol nem érintkeztek betegekkel. Pénzbírságot is kiszabtak rájuk.

Az alig egyhetes új kormány egészségügyi minisztere, Orazio Schillaci most engedélyezi, hogy az oltási kötelezettséget nem teljesített dolgozók visszatérjenek a munkahelyükre, a rájuk kiszabott bírságot pedig érvényteleníti. A közlemény felhatalmazta az egészségügyi intézményeket a felfüggesztett dolgozók visszahívására.

A döntést egyrész indokolja, hogy hamarosan lejár az oltási kötelezettség határideje, másrészt a krónikus orvos és ápolóhiány, amelyet a kórházak jeleztek.

Józan döntésről beszélt Filippo Anelli, az orvosi kamarák szövetségének elnöke. Emlékeztetett, hogy négyezer oltatlan orvos térhet vissza dolgozni a kórházakba. Hozzátette, hogy az enyhült járványhelyzet miatt az intézkedést már július óta szorgalmazták.

A minisztérium bejelentése szerint azoknak a bírságoknak az eltörlését is mérlegelik, amelyeket az oltás nélküli 50 év felettiek esetében vezettek be 2021-ben. Erre a korosztályra szintén érvényes volt az oltási kötelezettség. Közel kétmillióan kaptak százeurós bírságot.

Új rendelkezéseket terveznek bevezetni a tünet nélküli betegek házi karanténjára vonatkozóan is. Újdonságnak számít, hogy az új koronavírus terjedésére vonatkozó adatokat a jövő héttől nem naponta közlik, ahogyan 2020 februárja óta, hanem hetente.

Orazio Schillaci kifejtette, hogy az egészségügyi vészhelyzet hat hónapja véget ért, és a járványmutatók is azt jelzik, hogy itt az ideje visszatérni a „normális élet- és munkaritmusra, természetesen felelősséggel és a még érvényes előírások tiszteletben tartásával”.

Giorgia Meloni kormányfő parlamenti székfoglaló beszédében leszögezte, hogy semmilyen esetben sem zárják le ismét az országot.

A legutóbbi, csütörtöki adatok szerint napi több mint 31 ezer új fertőzöttet szűrtek, és 94 beteg halt meg. Kórházban közel hétezer beteg van, az aktív fertőzöttek száma valamivel több mint 480 ezer. A betegek több mint tíz százaléka esetében már a Cerberus nevű új variánst mutatják ki. 2020 februárja óta 23,4 millióan betegedtek meg, és megközelítette a 179 ezret a halottak száma.

Forrás: MTI

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com