Kombinált influenza-RSV-Covid-19 teszt jelenik meg elsőként Magyarországon

0

Európában elsőként Magyarországon jelenik meg egy angol kombinált patikai teszt márkacsalád, amelynek egyik gyorstesztje képes kimutatni, hogy milyen vírussal fertőződött meg a beteg, sőt, az is kiderül, ha esetleg egyszerre többel is – számol be a PharmaOnline. 

Az Egyesült Államokban már régóta a háziorvosi protokoll része egy professzionális influenza gyorsteszt elvégzése, de még ott sem léteznek olyan egyszerűen használható, önmintavételes, otthon is használható gyorsdiagnosztikai eszközök a különböző vírusok differenciált elkülönítésére, mint amilyen mostantól elérhető a hazai patikák kínálatában.

A WHO szerint az influenza évente 1 milliárd embert érint, a Covid eddig évente átlagosan 240 millió főt fertőzött meg az elmúlt két és fél év során, és várhatóan az újabb vírus variánsok megjelenésével a jövőben is 100 milliós nagyságrendű marad az éves fertőzések száma. A The Lancet szakfolyóirat szerint csak csak az 5 éves kor alatti tartományban 33 millióan fertőződnek meg RSV-vel világszerte, amely esetekből 100.000 körüli a gyermekhalál – foglalja össze Karvalics Attila, az A-Lab Pharma ügyvezetője az eszközök globális detekciós jelentőségét.

Az újonnan megjelent teszt eszközök nem csak azt mutatják ki, hogy Covid-dal vagy influenzával vagyunk fertőzöttek, mint egyes első generációs eszközök, hanem külön-külön leolvasható a tesztkazettáról 15 percen belül, hogy melyik vírus van jelen a szervezetünkben. Főleg gyerekeknél fordul elő, hogy egyszerre akár több vírus is fertőzést okoz. Náluk különösen fontos a vírus pontos azonosítása, mert a közösségekből hazatérő gyerekek könnyen átadhatják a fertőzést kisebb testvéreiknek, akik számára 2 éves kor alatt jelentős halálozási kockázatot rejt az RSV-fertőzés. Nemzetközi szaklapok felhívják a figyelmet, hogy a veszély már az idősebb korosztályokat is érinti.  A CDC szerint csak az Egyesült Államokban évente 177.000 idősebb személy kerül kórházba RSV vírussal, és 14.000-en elhaláloznak közülük, ami 8%-os arány.

Az A-Lab Pharma nemrég elsőként jelent meg majomhimlő kimutatására alkalmas antigén-tesztekkel is Magyarországon. Szakértői jelentős innovációnak tartják az új, kombinált tesztek megjelenését is, mivel az Influenza és az RSV is feltehetően hosszabb távon is velünk maradnak egy esetlegesen gyengülő Covid-19 mellett is. Azaz ezek az eszközök már nem csak a szezonális védekezést támogatják, hanem évről évre fontos, esetenként életmentő segítséget jelenthetnek a veszélyeztetett csoportok és a teljes lakosság számára.

Forrás: PharmaOnline 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com