Október 15. – A látássérült emberek nemzetközi napja

0

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány közleménye

Mióta 1988 őszétől minden év október 15-én megünnepelték a látássérült emberek nemzetközi napját, Magyarországon röviden ezt csak a fehér bot napjaként emlegetik. Azonban mára egyre inkább túlhaladottá vált ezt az egyetlen eszközt kiemelni a látássérült emberek segédeszközei közül.

Szuhaj Mihály, az Informatika a Látássérültekért Alapítvány (Infoalap) kuratóriumának elnöke arról beszélt, hogy nemhiába emlékeztettek évről-évre a látássérült emberek speciális helyzetére, ma jóval nagyobb figyelem övezi őket, mint régebben, amihez maguk a vak és gyengénlátó szakemberek is jelentősen hozzájárultak.

Szervezetünk, melyben a munkavállalók legnagyobb része az érintett szegmensbe tartozik, mindig is igyekezett csökkenteni azt a szakadékot, amely a súlyos látásproblémával küzdők és az ép látásúak lehetőségei között húzódik. Mégpedig elsődlegesen a digitalizáció segítségével, amely részint a segítő szoftverek , másrészt a digitális nagyító és felolvasó készülékek elterjedéséhez járult hozzá. Ez a fejlődés hazánkban is robbanásszerű volt, és mára odáig jutott, hogy számítógéppel nagyon sokféle munkakört el tudnak látni a látássérült emberek.

Az Európai Unióban idén egységesen bevezetett új minősítő rendszer (MDR) pedig arra is biztosítékot jelent, hogy csak a legmegbízhatóbb segédeszközök kerüljenek az érintettek kezébe. Az Infoalap által magyar nyelven elérhetővé tett minden eszköz megfelel ezen követelménynek.

Forrás: OS, Informatika a Látássérültekért Alapítvány

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com