Foglalkozás-egészségügyi ápolók: egyre több országban delegálnak át olyan feladatokat, melyek korábban orvosi feladatkörbe tartoztak

0

A Foglalkozás-egészségügyi Ápolók Európai Szövetsége (Federation of Occupational Health Nurses within the European Union – FOHNEU) őszi találkozójára 2022. október 20-22. között Isztambulban, Törökországban került sor.

A háromnapos értekezletnek az Isztambuli Egyetem Cerrahpasa Florence Nightingale Ápolási Kar adott otthont, amelyet 2018-ban alapítottak. A házigazda szerepét Prof. Dr. Melek Nihal Esin töltötte be, aki az Ápolási Kar Közegészségügyi Ápolási Tanszékének vezetője. Az ülésen összesen hat ország (Belgium, Dánia, Hollandia, Magyarország, Svédország és Törökország) 10 képviselője vett részt – számol be a MESZK.

A beszámolókból jól visszatükröződött, hogy az Európa-szerte jelentkező orvoshiány napjainkra már a foglalkozás-egészségügyi területen is a „hagyományostól eltérő” döntésre kényszeríti az egészségpolitikai döntéshozókat.

A foglalkozás-egészségügyi ápolók tudása, szerepe felértékelődik és egyre több országban delegálnak át olyan feladatokat, melyek korábban orvosi feladatkörbe tartoztak.

Belgiumban például két évvel ezelőtt módosították a jogszabályokat oly módon, hogy az alkalmassági vizsgálatokat kétévente végzi az orvos és a közbenső évben pedig az ápoló látja el ugyanezt a feladatot. Franciaországban, a 2021. augusztusában hatályba lépett törvény és 2022. áprilisában közzétett végrehajtási rendeletek szintén lehetővé tették, hogy a foglalkozás-egészségügyi ápolók olyan feladatokat is elvégezzenek, melyek korábban csak az üzemorvosok számára voltak lehetségesek. Emellett kiemelt szerepet kaptak a foglalkozás-egészségügyi ápolók a munkavállalók egészségügyi ellenőrzésében is a szexuális úton terjedő fertőzések felderítése érdekében.

Ugyanakkor azt is kiemelték, hogy a változás túl gyorsan történt, hiszen a jogalkotó mindehhez nem alakította át a képzési rendszert és tartalmat, így „felkészületlenül” kaptak kiterjesztett hatáskört az ápolók, mely etikai kérdéseket vetett fel. Jelenleg arra várnak, hogy a képzéssel kapcsolatos rendeleteket az új feladatokkal összhangban módosítsák, illetve a képzési szinteket egységesítsék.

Azokban az országokban, ahol a foglalkozás-egészségügyi ápolók korábban is önállóan, saját hatáskörrel dolgoztak, az elmúlt két évben tapasztalt egészségügyi válság, még inkább kiemelte az árnyékból a szakma fontosságát.

Teljes tartalom

Forrás: Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com