Akikre nem vonatkozik az ingyenesség, az állami klinikákon is fizetniük kell a meddőségi kezelésért

0

Nyár óta egyetlen meddőségi magánklinika sem üzemelhet Magyarországon, az állami kórházakban viszont megszaporodtak a fizetős lombikkezelések. Azoktól a pároktól, akik valamilyen okból kiestek az ingyenes kezelések lehetőségéből, akár egymillió forint körüli összeget is elkérnek, cserébe ugyanúgy hosszú várólistákkal és a túlterhelt rendszerrel találkoznak. Ezen a magánklinikák segíthetnének, de azokat épp a „profitorientáltság” miatt szüntette meg az állam – írja a HVG. 

800 ezer forint – mindent összevetve körülbelül ennyit kellett fizetnie Mariannának egy budapesti állami klinikán, hogy lombikkezelésen vehessen részt. Marianna annak a több száz nőnek – és párnak – az egyike, akik valamilyen ok miatt már kiestek az állami támogatásból. Magyarországon 2020. január elseje óta nemcsak a meddőségi kezelések, hanem az ahhoz szükséges gyógyszerek, hormoninjekciók is szinte teljesen ingyenesek, de csak azoknak, akik még nincsenek túl 5 próbálkozáson, vagy nem múltak el 45 évesek.

Marianna és párja az első kategóriába esett, ők már öt embrióbeültetésen is túlvannak, de eddig nem jártak sikerrel. Korábban még úgy gondolták, hogy a magánegészségügyben próbálkoznak tovább, kihasználva a rövidebb várakozási időt, és a szerintük „emberségesebb” hozzáállást. A magánklinikák betiltása óta azonban ettől is elestek. Annál nagyobb volt a meglepetésük, amikor kezelőorvosuk arról tájékoztatta őket, hogy nyugodtan maradhatnak az állami rendszerben – feltéve, ha fizetnek.

Az, hogy a meddőségi magánklinikák beszántása után az állami intézményekben is lesz lehetőség fizetős lombikra, eddig sem volt titok. A hvg.hu kérdésére korábban Gulyás Gergely is megerősítette, hogy a kormány hamarosan kidolgozza a részleteket, de pontos tájékoztatást azóta sem adtak.

A lap kérdésére az Országos Kórházi Főigazgatóság – és az azon belül január óta működő Humánreprodukciós Igazgatóság – most mégis azt válaszolta, hogy a lehetőség „mindig is” adott volt azoknak a pároknak, akikre nem vonatkozik az ingyenesség. Mint írták, a kezelés pontos árait a költségek határozzák meg, ami a kezelés típusától függően körülbelül 250-800 ezer forintos nagyságrendet jelent. Ez véleményük szerint a térségben még mindig a legalacsonyabb ár, vagyis olcsóbb, mintha külföldi magánklinikákra mennének a párok. Fontos ugyanakkor, hogy a 12 magyarországi állami klinika árai nem azonosak, de hogy mi alapján és mennyiben különböznek, azt nem árulták el. Az így befizetett pénzt pedig teljes egészében az eljárást végző állami intézmény kapja.

Teljes tartalom

Forrás: HVG

 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com