Új egészségügyi szakmai irányelv jelent meg a várandóság megállapításáról és rizikó besorolásáról

0

Egészségügyi szakmai irányelvet fogadott el az Egészségügyi Szakmai Kollégium a méhen belüli, élő várandóság megállapításáról és rizikó besorolásáról.

A szakmai irányelveket fejlesztő csoporttagok folyamatosan nyomon követik a szakirodalomban és az ellátó környezetben bekövetkező változásokat, így – egyebek mellett – a technológiai és a diagnosztikai háttér fejlődését a várandósgondozás területén is. Az új irányelv – többek között – ajánlást tartalmaz az élő, méhen belüli várandóság megállapítása, a rizikó besorolás elkészítése és a várandós tájékoztatása körében.

A fejlettebb diagnosztikai eszközök lehetővé teszik, hogy a várandós a korábbiakhoz képest hamarabb kapjon információt születendő gyermekéről. Kutatások szerint a magyarok közel kétharmada az első szívdobbanáshoz köti a gyermek életének kezdetét. A szívdobbanás korszerű eszközökkel már a várandósság korai szakaszában kimutatható, ezért a szakmai irányelv teljesebb körben ajánlja a tájékoztatást a várandós nő számára.

A kiadott új egészségügyi szakmai irányelvhez igazodva a tárca módosította a vonatkozó rendeleti szintű szabályozást is.

Az egészségügyi szakmai irányelvek az egészségügyi szakemberek és egyéb felhasználók döntéseit segítik meghatározott egészségügyi környezetben. A szisztematikus módszertannal kifejlesztett és alkalmazott egészségügyi szakmai irányelvek tudományos vizsgálatokkal igazoltan javítják az ellátás minőségét. Az egészségügyi szakmai irányelvben megfogalmazott ajánlások sorozata az elérhető legmagasabb szintű tudományos eredmények, a klinikai tapasztalatok, az ellátottak szempontjai, valamint a magyar egészségügyi ellátórendszer sajátságainak együttes figyelembevételével kerülnek kialakításra. Az irányelv szektorsemlegesen fogalmazza meg az ajánlásokat. Az egészségügyi szakmai irányelvek ajánlásai a legjobb gyakorlatot képviselik, megjelenésük idején a legfrissebb bizonyítékokon alapulnak, de nem pótolják a szakemberek döntését, ezért attól indokolt esetben dokumentáltan el lehet térni.
Forrás: OS, Belügyminisztérium

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com