Rendkívül kockázatos az otthon barkácsolt e-cigaretta!

0

Magyarországon ízesített dohánytermék, így (ízesített) e-cigaretta sem forgalmazható. Vannak azonban, akik az utántöltésre szolgáló folyadékot házilag keverik ki, ami rendkívül kockázatos lehet. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet összefoglalta, hogy milyen veszélyekkel jár az otthon kotyvasztott liquid, illetve az eszköz „felturbózása”.

Mi is az e-cigaretta?

Az elektronikus cigaretta, népnyelven az e-cigi olyan egyszer használatos (eldobható), vagy utántöltő flakonnal utántölthető, illetve patronnal működő (többször használható) elektronikus termék, amely szopókán keresztül nikotin tartalmú pára fogyasztását teszi lehetővé.

Célkeresztben a fiatalok

Sajnálatos módon a „vaping”, azaz az elektronikus cigaretta használat elsődleges célcsoportja a fiatalok. A vonzó csomagolás, a különféle ízesítések (az ízesített e-cigik forgalmazása egyébként tiltott Magyarországon), az online rendelés lehetősége (amely illegális), valamint a kortársak elfogadó attitűdje miatt „menő” a tinédzserek körében, és a hagyományos cigarettával szemben nincs árulkodó szaga sem.

Mit tartalmaz az e-cigiben keletkező aeroszol?

Elsősorban a hagyományos dohánytermékekben is megtalálható és függőséget okozó anyagot: nikotint. Fontos tudni, hogy az e-cigiben lévő folyadék gyakran akkor is tartalmaz némi nikotint, ha egyébként 0%-os tartalmat tüntetnek fel a csomagoláson. Az eszközben keletkező gőz a nikotin mellett számos apró részecskét juttat a tüdőbe, az elektronikus cigarettákban lévő folyadék pedig több olyan anyagot, például nehézfémeket is tartalmazhat, amelyek károsak lehetnek az egészségre.

Miért kockázatos a házilag kikevert folyadék?

A jelenlegi szabályozás szerint Magyarországon e-cigi nem kapható ízesítéssel. Vannak azonban, akik az utántöltésre szolgáló folyadékot házilag keverik ki. Ugyanakkor ez rendkívül kockázatos: egyrészt ellenőrizetlen minőségű vegyi anyagok kerülhetnek a folyadékba, illetve a felhasználók olyan mennyiségben alkalmazhatják a nikotint, amely meghaladja azt a határértékét, ez pedig visszafordíthatatlan következményekkel járhat.

Sok esetben nemcsak nikotin kerül a folyadékba, hanem olyan tiltott anyag is, mint a tetrahidrokannabinol, azaz a THC. Az Egyesült Államokban például az e-cigaretta használók 18 százaléka gőzölt már kannabiszt. A házi bekeveréssel, illetve az utántöltő folyadék egyedi jellegének kialakításával összefüggő kockázatok mérséklése érdekében nagyon fontos a hazai jogszabályi előírások betartása! Ide tartozik az is, hogy csak megbízható, legális helyről vásároljanak ilyen termékeket, amire kizárólag a Nemzeti Dohányboltokban van lehetőség.

Miért veszélyes az otthon barkácsolt e-cigi?

Az e-cigarettákkal kapcsolatban szólni kell még egy kockázatról, magáról az eszközről, amely szintén „testre szabható”; azaz az alkatrészek beszerzése után összeszerelhető. Ezek, mivel akkumulátort tartalmazó elektronikus termékek, tűz- és robbanásveszélyesek, így az otthoni barkácsolásuktól tartózkodni kell! Vizsgálatok igazolták, hogy a folyadék magas hőmérsékletre történő felmelegítése a toxikus kibocsátások emelkedésével jár. Tehát, ha valaki nagyobb teljesítményű akkumulátort szerel az eszközbe azzal a toxikus kibocsátást is növelni fogja. Szintén kockázatot jelent a házilag összeszerelt eszközök kapcsán, hogy a nem megfelelő minőségű alkatrészek használata esetén nehézfémek oldódhatnak ki.

Forrás: OGYÉI

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com