Jakab Ferenc: „nem vagyok híve annak, hogy három-négyhavonta oltassuk magunkat”

0

Nem ajánlja, hogy három-négy havonta beoltassuk magunkat a koronavírus ellen, mert nem tudjuk, hogy az immunrendszerünk miként fog erre reagálni – mondta a Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratóriumának igazgatója az InfoRádiónak. 

Nem biztos, hogy mindenkinek szüksége van a negyedik oltásra – figyelmeztetett Jakab Ferenc. A virológus kifejtette, hogy az első két oltás volt az alapoltás, azok nagyon fontosak, a harmadik oltás megléte pedig kritikus a teljes védettség kialakítása szempontjából. A negyedik oltást a krónikus betegeknek és az idősebbeknek ajánlja, illetve azoknak, akik már régen kapták meg a harmadik oltást.

„Nem vagyok híve annak, hogy három-négyhavonta oltassuk magunkat, mert igazából nem tudjuk, hogy az immunrendszerünk pozitív vagy negatív irányban hogyan fog reagálni. Az évente egyszeri ismétlő oltás, mint ahogy az influenza esetében ez megtörténik, bőven elegendő lesz a tartós immunválasz és védekezés fenntartására” – mondta érdeklődésünkre a Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratóriumának igazgatója.

A felvetésre, hogy a tavaly októberben felvett harmadik, emlékeztető oltással rendelkezőknek van-e még védettségük, a virológus azt válaszolta: valamennyi van. A védettség két csoportja közül biztos, hogy az antitestszint és az antitestes, úgynevezett humorális immunválasz jelentősen csökkent ez idő alatt, a sejtes immunválasz azonban biztosan megmaradt.

„Ezek az ismétlő oltások már csak emlékeztetők, egy kicsit felfrissítik az immunrendszert arra, hogy mi ellen is kell védekezni, és egy picit felkészíti az előttünk álló őszi-téli periódusra, amikor biztos, hogy emelkedni fog a fertőzésgyakoriság” – mondta.

Annak, aki tavaly októberben kapta meg a 3. oltást vagy akár idén januárban, azt javasolja, hogy szeptember-október környékén mindenféleképpen vegyen fel egy negyedik oltást, hiszen már elmúlt annyi idő, hogy a védettség kicsit megkophatott.

A gyakori oltakozást azonban még a rizikócsoportba tartozóknak sem javasolja Jakab Ferenc, mert, mint fogalmazott, minden oltást nagyon komoly klinikai tanulmánynak kell megelőznie, és ilyen csak az első kettő és a harmadik oltás tekintetében érhető el jelen pillanatban. Szerinte az évi egyszeri oltás célravezető lehet.

Forrás: infostart.hu

 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com