Idősek Világnapja: „Szépkorú Hálózat – Idősek és nyugdíjasok lehetőségei” Pécs városában

0

Ingyenes előadásokkal egybekötve mutatja be a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Transzdiszciplináris Kutatások Intézete október 1-én, az Idősek Világnapján az Egészséges Városért Alapítvánnyal közös „Szépkorú Hálózat” nevet viselő projektjét, valamint annak első kiadványát és weboldalát a Tudásközpontban. A hálózat célja, hogy az idősügyi koncepció keretein belül egy közös platformon gyűjtse össze azokat a szabadidős és kulturális programokat, szociális szolgáltatásokat és lehetőségeket, melyek az idős emberek életminőségének javulását szolgálják.

A népesség megöregedésének üteme sokkal gyorsabb, mint valaha volt a múltban. Mára a 60 év felettiek száma meghaladja az 5 évnél fiatalabb gyermekekét, és ez a tendencia valószínűleg nem is fog változni: becslések azt mutatják, hogy 2030-ra minden hatodik ember lesz 60 év feletti, 2050-re pedig az idősek száma megduplázódik. Minden országnak komoly kihívásokat fog jelenteni a jövőben a múlt és jelen demográfiai változása, de legfőképp az, hogy biztosítsák egészségügyi és szociális ellátórendszereiket.

Bár a statisztikák komor képet mutatnak, világszervezetek, kormányzatok és gazdasági szereplők az idős embereket egyre inkább a fejlődéshez hozzájáruló személyeknek tekintik, akik tudása és tapasztalata nélkülözhetetlen nem csak a társadalmak, de a gazdaság javulása érdekében. Világszinten már elindult az összefogás, hiszen az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az ENSZ meghirdette az Egészséges Idősödés Évtizedét (2021-2030), hogy a különböző szektorokat (kormányok, civil társadalom, tudományos intézmények, magánszektor) összefogja annak érdekében, hogy a kialakuló együttműködések javítsák az idősek és családjaik, közösségeik életét és annak minőségét.

Azonban, mint minden probléma megoldását, úgy ezt is helyi, lokális szinten lehet és célszerű elkezdeni, hogy a leghatékonyabb változásokat érjük el viszonylag rövidebb időn belül. Ennek reményében indult útjára a Szépkorú Hálózat.

Bár a kiadványt már online formában közzétette mind a Pécsi Tudományegyetem, mind az Egészséges Városok Alapítvány, sőt volt, aki már a nyomtatott formát is a kezébe vehette, az elmúlt időszak vészterhei ezidáig nem engedték, hogy eme kezdeményezésnek hivatalos bemutatót is szervezzenek a projektgazdák. Most azonban az Idősek Világnapján, azaz 2022. október 1-én sajtónyilvános esemény keretein belül sort kerítenek erre.

Bővebb információ és regisztráció: itdweb.hu/szepkoru-halozat

Kiadvány: ide kattintva letölthető

Bemutatásra kerülő honlap: szepkoruhalozat.hu

Forrás: Pécsi Tudományegyetem

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com