A tudósok szerint az orrba adott vakcinákat kellene alkalmazni a koronavírus ellen

0

A jövő hónapban a koronavírus elleni emlékeztető oltást az Egyesült Királyságban felvevő emberek lesznek az elsők a világon, akik kipróbálhatják a Moderna kétváltozatú vakcináját, amely immár a vírusok két törzse ellen nyújt védelmet. A tudósok úgy vélik, hogy az injekciós oltások helyett az orrba adott vakcinákat kellene ismételten alkalmazni, ugyanis ennek van a legnagyobb esélye, hogy megfékezze a vírus átvitelét, és kezelhető szintre csökkentse a fertőzéseket – írja az Euronews. 

Az injektált vakcinák legfőbb hiányossága, hogy a légutakban nem képesek immunitást biztosítani – ez az úgynevezett nyálkahártya-immunitás –, amely a szervezet első védelmi vonala a koronavírussal szemben. Az orrba adott vakcináknál azonban a szervezet első védelmi vonalát, a légutakat célozzák meg a fertőzéssel szemben.

Az orrba adott oltásoknál azonban – mint minden új vakcina esetében – mindig fennáll a váratlan mellékhatások lehetősége: az 1990-es években egy Svájcban használt influenzaoltást például visszavontak, miután több arcbénulásos esettel is összefüggésbe hozták – ez pedig könnyen elriasztja a vállalatokat a fejlesztések folytatásától – írja Euronews.

Forrás: Euronews.com

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com