Jelenleg senkinek sem adják be az ötödik adag vakcinát

0

Ha kell, megteszik a szükséges javaslatot a széles körű oltási kampányra – ezt írta az ATV Híradónak  válaszolva a Nemzeti Népegészségügyi Központ azzal kapcsolatban, hogy jelenleg senkinek sem adják be az ötödik adag vakcinát.

Aki januárban felvette a negyedik oltást, most jogosan állna sorba az ötödikért, azonban hiába: a 444.hu számolt be róla, hogy egy hatvan év feletti, krónikus beteg szerette volna beadatni az újabb dózist, miután már több mint öt hónapja kapta meg a negyedik, emlékeztető oltását. Ezt azonban az oltóponton megtagadták tőle, mondván: a jelenlegi szakmai ajánlások alapján az ötödik oltás nem javasolt.

„Nincs megalapozott, tudományos érv amellett, hogy fél évente a meglévő oltást ismételgessük” – a Híradónknak nyilatkozó infektológus azt mondta, a szakemberek már a negyedik oltást sem ajánlották mindenkinek.

Az első három oltás után is többen, szakértők, azt javasoltuk, hogy a negyedikért csak az jelentkezzen, akinek van valami komoly betegsége, vagy az immunrendszere valamilyen okból nem működik rendesen”

– fogalmazott Pusztai Erzsébet, hozzátéve, hogy már folyamatban van az új koronavírus variáns ellen kifejlesztett védőoltás engedélyezése. Akinek szüksége lesz rá, az inkább várja meg az új típusú vakcinát – véli Pusztai.

A szakember szerint ezek néhány hónapon belül már itthon is elérhetőek lesznek.

Híradónk kereste a Nemzeti Népegészségügyi Központot, hogy megtudjuk, mi a hivatalos álláspont. Válaszukban azt írták: „A COVID-19 elleni 5. oltásra jelenleg nem érhetők el sem laboratóriumi, sem klinikai vizsgálati adatok, éppen ezért a többi európai országban sem alkalmazzák széles körűen.”

Hozzátették: Amennyiben indokolt lesz, megteszik a szükséges javaslatot a széles körben végzett oltási kampányra vonatkozóan.

A döntés végső soron mindig az oltóorvos kezében van.

Forrás: ATV 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com