Érdemes fontolóra venni a derékfájás azonnali fizikoterápiáját

0

Az alapellátásban dolgozó orvosoknak érdemes fontolóra venni a derékfájás azonnali fizikoterápiáját a későbbi drága és esetleg fölösleges beavatkozások elkerülésére – írja az Orvostovábbképző Szemle Online. 

A BMC Health Services Research-ben 2022. július 3-án megjelent új vizsgálatban kimutatták, hogy a derékfájdalom két héten belüli fizikoterápiája esetén a betegeknek a későbbiekben ritkábban van szükségük „kiropraktor”, fájdalom-specialista, vagy orthopéd szakorvos segítségére. Kevesebb képalkotó eljárásra, epidurális szteroid injekcióra szorulnak, és 50%-kal kevesebben 30 napon belül sürgősségi ellátásra azokhoz képest, akik nem kezdtek korai fizikoterápiát.

A derékfájás néha magától elmúlik, de gyakran nem teljes a gyógyulás, és a beteg további ellátást, opioidokat igényel. A probléma kezelése – a műtétek nélkül – az Egyesült Államokban kb. 1,8 milliárd dollárba kerül évente a JAMA-ban 2019-ben megjelent biztosítási és Medicare adatok alapján. Egy 2010-es, a Spine-ban megjelent tanulmány szerint a derékfájdalom miatt évente 2,7 millió sürgősségi megjelenéssel kell számolni.

Dr. Skolasky és munkatársai 980.000 ambuláns megjelenést értékeltek egy 2014-ben zárult 4 éves periódus alatt a Truven MarketScan betegbiztosítási adatok segítségével. Az egyéb betegségek (pl. endometriosis, csigolyatörés) miatti derékfájást nem vették be a feldolgozásba. Az összes beteg mintegy 11%-ánál írt elő a háziorvos fizikoterápiát. Életkor, nem, és a Charlson Morbidity index alapján történt igazítás során kiderült, hogy a fizikoterápiában részesült betegeknél a felére csökkent a „kiropraktor”, a fájdalom-specialista igénybevétele, valamint a – 30 napon belüli – sürgősségi osztályon való megjelenések száma. Az epidurális szteroid-injekciók 66%-kal kevesebbszer volt szükség és 43%-kal kevesebb volt a komolyabb képalkotó-eljárások igénybevétele (mindegyik P<0,001). Ráadásul a korai fizikoterápia alkalmazásával csökkent az ellátás költsége (747 vs 799 USD). Idővel a hatások csökkentek, de továbbra is statisztikailag szignifikánsak maradtak.

Forrás: otszonline.hu

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com