A nagy adagú B6 és B12 vitaminok hatása a szorongásra és a depresszióra

0

A B6 és B12 vitaminok olyan anyagcsere folyamatokban vesznek részt, amelyek csökkentik az idegingerlékenységet és fokozzák a gátlást. Egy kettősvak tanulmány (vagyis olyan, amelyben sem a résztvevők, sem az orvosok nem ismerték, hogy ki mit kapott) azt vizsgálta, hogy a hatóanyag nélküli placebóhoz képest egy hónapon át a nagy adagú (100 mg) B6- vagy (1000 mikrogramm) B12-vitaminpótlás milyen hatással van az idegi gátlás és ingerlékenység közötti egyensúlyhoz kapcsolódó viselkedési kimenetelre.

478 fiatal felnőtt vett részt a vizsgálatban. A saját bevallás alapján regisztrált szorongást (265 főnél) és depressziót (146 főnél) a kiinduláskor és a vizsgálat végén értékelték.

A B6-vitaminpótlás csökkentette a saját bevallás alapján jelentett szorongást, és a depressziót. A B12-vitaminpótlás a szorongás csökkenését idézte elő.

Az eredmények arra utalnak, hogy a nagy dózisú B6-vitamin-pótlás fokozza az idegrendszerben a GABA-val (gamma-aminovajsavval) összefüggő gátlóhatást, ami összhangban van e vitaminok GABA szintézisében betöltött ismert szerepével.

Az eredmények a Human Psychopharmacology: Clinical and Experimental című szaklap 07. 19-i számában jelentek meg.

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/hup.2852

Forrás: MOK

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com