Ismerd fel, akár a „rút kiskacsát”! – A melanoma korai felismerése

0

A bőrrák az egyik leggyakoribb daganatos betegség. Közülük mégis kiemelt figyelmet érdemel a melanoma. Egyrészt mert igen agresszív betegség, másrészt mert a felnőtteknél már fiatalabb életkorban is előfordulhat. Időben felfedezve jól kezelhető, azonban ha későn diagnosztizálják, súlyos következményei lehetnek- hívja fel a figyelmet a Magyar Dermatológiai Társaság. 

A melanoma korai felismerése a legfontosabb lépés a gyógyuláshoz vezető úton. Ez azonban nem mindig egyszerű. Fontos tudni, hogy a melanomák 70%-a eleve rosszindulatú daganatként keletkezik a bőrön, és csak 30%-uk alakul ki már meglévő anyajegyből. Bár a bőr pigmentsejtjeinek daganatos elváltozására számos jel utal, ezek azonosításához bőrgyógyászati szakvizsgálat szükséges. A „rút kiskacsa” módszer segíthet eldönteni, hogy mit mutassunk meg szakembernek.

Az anyajegyek megjelenése genetikailag meghatározott, ezért egy-egy ember bőrén jellemzően hasonlóan néznek ki. Azonban ha egy anyajegy a „rút kiskacsához” hasonlóan nagyon eltér a többitől, az azonnali figyelmeztetés, hogy érdemes mihamarabb szakorvoshoz fordulnunk. A másik figyelmeztető jel, ha egy újonnan jelentkező bőrelváltozást észlelünk, mely folyamatosan növekszik.

A „rút kiskacsa” módszerrel könnyen azonosíthatjuk a melanomagyanús bőrelváltozásokat. Ehhez azonban az kell, hogy rendszeresen ellenőrizzük a bőrünket. A nehezen látható bőrterületek (pl. hát, comb hátsó felszíne, fejbőr) vizsgálatához kérjük családtagjaink vagy barátaink segítségét!

A melanoma korai felfedezésének aranyszabályai 

Bármennyire egészségtudatos és tájékozott vagy, néhány szabály betartásával orvosi tudás nélkül is sokat tehetsz a melanoma ellen.

  • A bőrelváltozásokat ne hagyd figyelmen kívül, és semmiképp ne várd meg, hogy súlyosbodjanak!
  • Ne kezeld magad, különösen ne a közösségi médiában olvasott tippek alapján.
  • Ha elváltozást látsz a bőrödön, annak általában oka van. Mihamarabb fordulj bőrgyógyászhoz!

A bőrrákos megbetegedések 90-95 százalékáért az UV-sugárzás okozta bőrkárosodások felelnek. Ezen belül okolhatók a napozási szokások, a szabadban fényvédelem nélkül végzett munka vagy sporttevékenység és a szoláriumozás is. Ráadásul a bőrünket érő UV-terhelés az évek során összeadódik. Néhány alapszabályt betartva nagyságrendekkel csökkenthetjük a bőrünk UV-terhelését, valamint a bőrdaganatok kialakulásának az esélyét.

A Magyar Dermatológiai Társaság közérdekű tájékoztató oldalán, a skindex.hu-n számos hasznos információt olvashatunk a melanomával és a nem melanoma típusú bőrrákkal kapcsolatban.

Forrás: MDT

 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com