Az immun- és endokrin rendszer betegségeinek kutatására kapott támogatást a PTE

0

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal TÉMATERÜLETI KIVÁLÓSÁGI PROGRAM 2021 Egészség alprogramjának keretében „Biomarkerek azonosítása a hormonális- és az immunrendszer nyomon követésére: diagnosztikai eljárások fejlesztése biotechnológiai módszerekkel” című projekt további 4 évre kapott támogatást, összesen 990 millió forintot.

Dr. Berki Timea, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) professzora, a projekt vezetője így foglalta össze a projekt szakmai tartalmát: „Az immun- és endokrin rendszer betegségei együttesen a fejlett országokban

a harmadik leggyakoribb betegségcsoport, melyek főleg fiatal korban jelentkezve, krónikus lefolyásuk miatt jelentős terhet rónak a társadalomra és az egészségügyre.

A betegségek megelőzése, korai felismerése és kezelése a betegek életminőségének és munkaképességének a megtartását eredményezi. Mind az immun-, mind az endokrin rendszer szabályozási zavara a szervezet minden pontján működve igen változatos szervi érintettséggel változatos kórképeket eredményez. Ezen kórképek korai felismeréséhez keressük azon jelző molekulákat, mérhető biomarkereket, amelyek segítik a korai diagnózist, és esetleg terápiás célpontként is szolgálhatnak. Az immun- és endokrin rendszer betegségeinek hátterében álló folyamatok részletes megismeréséhez a felfedező és klinikai kutatások szoros együttműködésére van szükség, amelyet a PTE Klinikai Központ valamint az Egészségtudományi Kar (ETK) Sport-egészségügyi és egészséggazdálkodási csoport kutatóiból álló multidiszciplináris hálózat valósít meg” – mondta el a professzor.

Forrás: Pécsi Tudományegyetem

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com