A korábbiakhoz képest laza járványügyi szabályok lépnek életbe Ausztriában

0

Augusztus 1-jétől új, a korábbiakhoz képest meglepően laza járványügyi szabályok jönnek Ausztriában – számol be a turizmus.com. 

Aki nem érzi magát betegnek, augusztus 1-jétől pozitív teszt után is elhagyhatja a házat, csak a közlekedési eszközökön kell FFP2-maszkot viselnie, ha két méteres távolágon belül kerül más emberekhez. Ezenkívül nem léphet be egészségügyi intézményekbe, gondozóotthonokba, általános iskolákba és napközi otthonokba. Ellenben aki ezekben a létesítményekben dolgozik, az pozitív teszttel is beléphet – adta hírül az orf.at cikke nyomán a lap.

Dolgozni amúgy is újra lehetséges lesz pozitív teszttel, ha az illető maszkot visel. Nem lesz korlátozás abban az esetben, ha a munkahelyen csak fertőzött személyek találkoznak. Sebezhető környezetben, például kórházakban azonban kell maszkot viselni. A közlekedési korlátozás nemcsak pozitív PCR-teszt, hanem már antigénteszt után is érvényes.

Az enyhítésekhez több kísérő intézkedés is kapcsolódik. Így újra lehet táppénzre menni telefonos bejelentés alapján is, valamint országosan újra életbe lép a magasabb kockázatú csoportokról szóló rendelet. Utóbbival a különösen veszélyeztetett csoportokat védik a munkahelyeken. Azok a személyek érintettek, akik az oltások ellenére tartanak a betegség súlyos lefolyásától, vagy valamiért nem kaphatnak oltást.

A karantén eltörlése kapcsán Martin Kocher munkaügyi miniszter utalt arra, hogy a lakosságnak és a vállalatoknak felelősségteljesen kell viselkedniük. „Aki beteg, ne menjen dolgozni.” A munkaadóknak biztosítaniuk kell a home office vagy az elkülönített munkavégzés lehetőségét. Ha erre nincs mód, a munkavállalónak joga van a munkavégzés alóli felmentésre.

Forrás: turizmus.com 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com