Szemvizsgálattal megjósolható a szívroham kockázata

0

Az Edinburgh-i Egyetem kutatói megállapították, hogy ha a retinában található erek mintázatára vonatkozó információkat a hagyományos klinikai tényezőkkel kombinálják, sokkal pontosabban megjósolható a szívroham kockázata. Az alapvetően demográfiai adatokkal dolgozó prevenciós modelleket így csak egy egyszerű, noninvazív szemvizsgálattal kell kiegészíteni – írja a Qubit.

A friss kutatási eredményeket hétfőn, az Európai Humángenetikai Társaság Bécsben megrendezett konferenciáján mutatták be, ahol a skót egyetem munkatársai azt is részletezték, hogyan használták fel a félmillió brit egészségügyi információit tartalmazó UK Biobank adatait arra, hogy kiszámítsák a fraktáldimenziónak nevezett mértéket. Ezt összevetették az életkorra, nemre, vérnyomásra, testtömegindexre és dohányzásra vonatkozó adatokkal, és olyan embereket vizsgáltak az adatbázisból, akiknek szívrohama volt és retinakép is rendelkezésre állt tőlük.

„Meglepő módon arra jutottunk, hogy a modellünk jobban képes volt besorolni az alacsony vagy magas szívroham-kockázati csoportba a UK Biobank alanyait, mint a csak demográfiai adatokkal dolgozó modellek. A modellünk még tovább fejlődött, amikor hozzáadtunk egy, a szívroham kialakulásának genetikai hajlamával kapcsolatos pontszámot” – idézi a Guardian a kutatási eredményeket bemutató Ana Villaplana-Velascót, az Edinburgh-i Egyetem PhD-hallgatóját.

A teljes tartalomért kattintson ide.

Forrás: Qubit

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com