Nő az új szívbetegségek száma a koronavírus-fertőzést követően

0

A Covid-ból való felépülés után jelentős számban alakulnak ki új szívbetegségek.

Egy széles körű kutatásban kiderítették, hogy a Covid-19-ből való felgyógyulás után hosszú idővel statisztikailag jelentős mértékben megnő az újonnan kialakuló szívbetegségek kockázata. Az Egyesült Államok Veteránügyi Minisztériumának kutatói 153 760 olyan magánszemélynél vizsgálták meg az újonnan jelentkező szívproblémák arányát, akik már ezelőtt fertőződtek meg a koronavírussal, mielőtt elérhetővé váltak volna a vakcinák, és a felderített előfordulási arányt összehasonlították 5,6 millió olyan személy előfordulási arányaival, akik nem fertőződtek meg és további 5,9 millió olyan személy arányaival, akiktől még a világjárvány kitörése előtt szereztek adatokat.

A fertőzés akut szakaszából való felépülés után átlagosan egy évvel a Covid-19-túlélőknek a másik két csoporthoz képest 63 százalékkal volt nagyobb a kockázatuk a szívinfarktusra, 69 százalékkal a kóros szívritmuszavarra, 52 százalékkal a stroke-ra, 72 százalékkal a szívelégtelenségre, és közel háromszorosára nőtt a kockázatuk arra, hogy végzetes kimenetelű vérrög képződjön a tüdejükben. Az erről szóló tanulmányt a Nature Medicine című folyóiratban közölték.

A Covid-19-et túlélők körében ezt a megemelkedett kockázatot kimutatták a fiatalok, az idősek, a feketék és a fehérek, a férfiak, a nők, a cukorbetegek és a nem cukorbetegek, a vesebetegek és a vesebetegség nélküliek, valamint a dohányosok és a nem dohányzók körében egyaránt – közölte Ziyad Al-Aly a VA St. Louis Egészségügyi Ellátóközpont és a St. Louisban lévő Washingtoni Egyetem munkatársa.

A kockázat azoknál is magas, akiknek csak enyhe tüneteik voltak a Covid-19 miatt, és ezért nem is szorultak kórházi ellátásra – emelte ki a kutató. Al-Aly felhívta a figyelmet arra, hogy „Ez valóban senkit sem kerül el, a Covid-19-betegeknek figyelniük kell az egészségükre, és keressék fel az orvosukat, ha olyan tüneteket észlelnek, mint a mellkasi fájdalom, szorító érzés a mellkasban, erős szívdobogás, lábduzzanat stb.”

Forrás: mkardio.hu 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com