Harminc éves a hazai szívtranszplantáció

0

Heten vehettek át emlékérmet a Szív a Szívért Alapítvány Semmelweis Egyetemen megrendezett ünnepségén, amelyet az első hazai szívátültetés harmincadik évfordulója alkalmából szerveztek. Az érem az első magyarországi beavatkozást elvégző dr. Szabó Zoltán professzor emléke előtt is tiszteleg, és a tervek szerint mostantól minden évben díjazzák ezzel azokat, akik kimagasló szakmai és menedzseri teljesítményt nyújtva segítik elő, hogy a hazai szívtranszplantációs program a világ élvonalába emelkedjen. A Semmelweis Szalonban megtartott eseményen jelen voltak a betegszervezet képviselői, újszíves páciensek és a szívtranszplantáció meghatározó szaktekintélyei egyaránt.

A jegyzőkönyv által rögzített tények az első szívátültetésről

Egy 23 éves fiatalembernél, aki szilveszter éjszakáján agysérülést szenvedett, 1992. január 3-án, 12 óra 20 perckor beállt az agyhalál. Az Országos Traumatológiai Intézet ekkor riasztotta az Ér- és Szívsebészeti Klinikát annak érdekében, hogy megtörténhessen az első hazai szívátültetés. A Városmajori klinika sebészei 15 óra 8 perckor vették ki az elhunyt fiatalember szívét. Ez a beavatkozás mindössze 12 percet vett igénybe. Rohamkocsival, a délutáni csúcsforgalomban szállították át a szívet a klinikára. Mindeközben a 28 éves férfi recipienst előkészítették a beteg szív eltávolítására és az érkező új szív beültetésére. A donor szív 18 óra 45 perckor ismét dobogott, de immár a megműtött fiatalember testében. A hidegiszkémiás idő 128 perc volt, a műtét teljes hossza 310 percet vett igénybe.

„Az elmúlt 30 év alatt több állomáson keresztül jutottunk el oda, hogy ma Európa egyik vezető szívtranszplantációs centrumává váljon a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika, ahol egyetlen felnőtt hazai központként végezzük a szívátültetéseket” – hangsúlyozta dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, a klinika igazgatója az ünnepi rendezvényen. Hozzátette: az országban még egy helyszínen van szívátültetés, a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézetben (GOKVI) végzik a gyermekek, valamint a GUCH (felnőttkori veleszületett szívhiba) betegek transzplantációját.

A nemzetközi szintű, büszkeségre okot adó eredmények az itt jelenlévők közös teljesítményének köszönhetők

– fogalmazott a rektor, aki kitért arra is, hogy a pandémia miatt nem tudták január elején megrendezni a kerek évforduló előtt tisztelgő eseményt.

A történelmi dátum 1992. január 3-a volt, ekkor végezte el mesterem és mentorom, dr. Szabó Zoltán a városmajori klinikán az első hazai szívátültetést – idézte fel. Az általa végzett úttörő munka a mai napig meghatározó jelentőségű, és megalapozta azt, hogy programmá fejlődött, valamint a magyar orvostudomány sikertörténetévé vált a hazai szívtranszplantáció – mondta a rektor, aki kezdő orvosként ő is ott volt hátul a műtőben és láthatta a nagy eseményt. Az élmény tartósan meghatározta városmajori karrierjét, és azokat a célokat, amiket kollégáival együtt megvalósítottak és kitűztek – fogalmazott.

A Szív a Szívért Alapítvány az első hazai szívátültetés harmincadik évfordulója alkalmából Szív a Szívért emlékérmet adományozott a következőknek:

  • Dr. Szabó Zoltán egyetemi tanár, az első szívátültetés elvégzője postumus elismerésben részesült, díját fia, dr. Szabó András vette át
  • Dr. Palkovics László ipari és technológiai miniszter
  • Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, a Városmajori- Szív és Érgyógyászati Klinika igazgatója
  • Dr. Bodor Elek nyugalmazott szívsebész professzor
  • Szabolcs Zoltán, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika szívsebész professzora, a Szív a Szívért Alapítvány elnöke
  • Dr. Szócska Miklós, az Egészségügyi Közszolgálati Kar dékánja
  • Dr. Hartyánszky István nyugalmazott szívsebész professzor.

Forrás: Semmelweis Egyetem

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com