Az urológiai vizsgálat nem kényes procedúra! – Riport Dr. Oroszi Tamás urológussal

0

Urológiai betegség bármely életkorban előfordulhat, tizenéves kortól az öregkorig számtalan problémával szembesülhetünk. Ha valaki nem tudja, hogy milyen panasszal hova forduljon, javasolt elindulni a háziorvostól.  

Az urológiai panaszokról, vizsgálatokról Dr. Oroszi Tamás urológussal, a Praxis Dr. Zénó Bonyhád szakorvosával beszélgettünk.

– Az urológiában nincs tabukérdés, de mégis mennyire nehéz beszélni férfiak körében az életminőségét befolyásoló funkciókról?

Kezdetben, úgy 30 évvel ezelőtt még igen nehéz volt. A szemérem sokakat távolt tartott attól, hogy a valós problémákról beszéljenek. Persze akkor még igazán jó megoldásaink sem voltak. Az internet korában már sokkal könnyebb a betegeknek felvállalni a problémáikat, hisz utána keresve látják, hogy számos ember küzd hasonló panaszokkal. Nyíltan tudunk már beszélni a gondokról, akár vizeléssel, akár merevedéssel kapcsolatosak.

– Teljesen panasz és tünetmentes helyzetben mikor ajánlott férfiaknak beiktatni egy ellenőrzést az életükbe? 

Az Amerikai Urológus Társaságnak van egy nagyon jó ajánlása. Ha a családban nem volt prosztatarákos vérszerinti rokon, akkor 50 éves kortól. Ha volt, de az 60 év után jelentkezett, akkor 45 éves kortól, ha 60 év  előtt, akkor 40 éves kortól javasolt az urológiai szűrés.

– Melyek a leggyakrabban előforduló panaszok a két nemet tekintve?

Férfiaknál a vizelési nehezítettség, vizelési képtelenség, hirtelen vizelési inger, gyakori vizelés és a merevedési zavarok a fő panaszok. A hölgyek leggyakrabban húgyúti fertőzések, visszatérő fertőzések, vizelettartási problémák miatt keresnek fel.

– Hölgyek számára mit javasol, ha akaratlan vizeletvesztést tapasztalnak magukon?

Mindenképp érdemes urológushoz fordulni, mert a fertőzés kizárása után van olyan inkontinencia típus, amit gyógyszerrel jól lehet kezelni. Sajnos nem mindegyikre van tabletta, de a műtét még a másik esetben is szóba jöhet, ha olyan nagyfokú a vizeletvesztés

– Végezetül miből áll, és hogyan ajánlatos felkészülni az urológiai vizsgálatra?

A legfontosabb, hogy telt hólyaggal jöjjön a páciens. Ez lehetővé teszi a hólyag ultrahang vizsgálatát, a vizelet vizsgálatot és a vizelés utáni visszamaradt vizelet meghatározását. Ha idegen helyen nehezen tud vizelni a beteg, érdemes vizeletmintát hozni.

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com