Szenior Akadémia: Öregedés, öregedő szív, öregedő agy

0
A Szenior Akadémia hatodik szemeszterének utolsó előadását dr. Nagy Zoltán professor emeritus, az előadássorozat szakmai vezetője tartotta Öregedés, öregedő agy címmel, amelyben orvosi, orvosbiológiai szempontból tekintette át az öregedéssel kapcsolatos legfontosabb folyamatokat, és azt is elmondta, hogyan lehet az öregedéssel járó nemkívánatos folyamatokat lassítani, enyhíteni.

A születéskor várható átlagos élettartam az emberiség történetében évezredeken keresztül 30 év körül mozgott, számottevő változás a huszadik században következett be, ekkor viszont jelentősen megnőtt, és továbbra is emelkedő tendencia jellemzi az európai országokat, Magyarországon 2019-es adatok alapján a férfiak születéskor várható élettartama 72.86-, a nőké 79.33 év – hangzott el dr. Nagy Zoltán előadásában.

Az időskorra jellemző változásokat összefoglalva elmondta, hogy az érzékszervek romlanak: halláscsökkenés, látásromlás, ízérzékelés-csökkenés következik be, gyulladásos ízületi elváltozások történnek, a fogak elvesztése, az inzulinrezisztencia növekedése, a hormonok és növekedési faktorok iránti érzékenység csökkenése, testsúlycsökkenés, az izomerő és a teljesítmény csökkenése, az alvásigény csökkenése jellemző. A kötőszövet öregedése miatt a bőr ráncosodik, csökken a víztartalom és így a rugalmas rostok mennyisége, sorvad az epidermis, átépül a kollagén – ismertette. Az ízületekben átépülés megy végbe: a porszövet elvékonyodik, artrózis, gyulladás alakul ki (például a gerinc kisízületeiben, csípő-, térdízületben) – tette hozzá. Hangsúlyozta, hogy az idegrendszeri változások miatt romlanak a reflexek, a memória, beszűkül az érdeklődés, csökken az igény az új ismeretekre. A keringési rendszerben az artériák átépülnek, a vérnyomás pedig emelkedik – húzta alá.

Dr. Nagy Zoltán felhívta a figyelmet, hogy nem szabad hinni a csodaszerekben, de az öregedéssel járó teljesítménycsökkenéssel szemben az ingergazdag környezet, a szellemi és fizikai aktivitás megőrzése, a stresszhatások mérséklése és az egészséges táplálkozás összességében „valódi csodaszer”, javítja az agyi plaszticitást és hozzájárul az időskori aktív jólléthez. „Ezt a komplex genetikai folyamatot nagyon egyszerűen lehet befolyásolni” – fogalmazott. Mint mondta, az öregedés életstratégiaváltást igényel, emellett nem szabad elveszíteni a kapcsolatot a fiatalokkal. Előadását egy ehhez kapcsolódó idézettel zárta: „az agyadat akkor véded, ha használod”.

Teljes tartalom

Forrás: Semmelweis Egyetem / YouTube

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com