Ausztria határain eltörölték a 3G-szabályt

0

A szövetségi egészségügyi miniszter által frissen kiadatott rendelet értelmében hétfőtől (május 16.) Ausztria határain a belépésnél már nem tartanak járványügyi ellenőrzést: az úgynevezett 3G-szabályt és az ezzel összefüggő ellenőrzést felfüggesztik – számol be blogján Kovács Balázs turisztikai szakember. 

A döntést a kedvező hazai és nemzetközi járványügyi adatokkal indokolták az osztrák hatóságok. Hétfőtől kezdve az országba már anélkül is be lehet utazni, hogy igazolnunk kéne a koronavírus elleni védettségünket, vagy ennek hiányában érvényes tesztet kéne bemutatni. Az ausztriai turisztikai szakmai szervezetek és a gazdasági kamara (WKO) üdvözölte a régóta várt döntés meghozatalát. „Örömteli, hogy ismét úgy utazhatunk, ahogy ezt a járvány előtt tehettük” – hangoztat Gregor Kadanka a WKO utazási irodai tagozatának elnöke. 

A WKO hetek óta erőteljesen követelte, hogy az egészségügyi miniszter vonja vissza a beutazási korlátozást, ellenkező esetben arányossági eljárás keretében jogi úton fogják ezt kikényszeríteni. Érvelésük szerint az aránytalanul szigorú járványügyi szabályozás jelentős versenyhátrányt okozott mind az osztrák utaztatási szektor, mind pedig a szálláshely-szolgáltatók számára.

A szálláshelyeken és a vendéglátó egységekben már április közepétől eltörölték a 3G-szabályt, így mostantól turistaként Ausztriában sehol sem kell 3G-szabály alapján járványügyi kontrollal számolni. A hatályos szabályozás értelmében a közösségi közlekedési eszközökön, élelmiszert áruló boltoknak, patikákban, benzinkutaknál, továbbá az egészségügyi intézményekben az FFP2-maszk viselése még midig kötelező.

Forrás: good-deal.at

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com