A szívizomgyulladás kockázata COVID-19 védőoltás után fiatal férfiaknál

0

Az egyik eddigi legnagyobb vizsgálat szerint a Pfizer és a Moderna COVID-19 védőoltásai után egyaránt növekszik fiatal férfiakban a szívizomgyulladás kockázata, de a Moderna vakcina után nagyobb mértékben – írja az otszonline.hu. 

A vizsgálatban először utalnak arra, hogy a 16 és 24 közötti fiatal férfiaknál a Pfizer és a Moderna vakcinálás után fellépő myocarditis kockázata magasabb, mint a szívizomgyulladás COVID-19 fertőzés utáni kockázata. A skandináv államokból (Dánia, Finnország, Norvégia, Svédország) 23,1 millió lakos adatai állnak rendelkezésre, 7%-uk egy adag, 74%-uk két adag vakcinát kapott. Mivel jó minőségű egészségügyi nyilvántartásokról van szó, a kutatók ki tudták értékelni a myocarditis kockázatát a vakcinák gyártmánya szerint, a beadott dózisok szerint, nemek szerint és életkorok szerint is. A tanulmány a JAMA Cardiology-ban jelent meg 2022. április 20-án.

Kiderült, hogy a myacarditis kockázata a 16 és 24 év közötti férfiaknál, a második mRNS vakcinálás után a legmagasabb. Két azonos gyártmányú vakcina után az ilyen korosztályba tartozó férfiaknál 100.000 egyénre 4 – 7 plusz myocarditis jelenik meg a második Pfizer dózis utáni 28 napon belül, és 100.000 egyénenként 7 – 28 myocarditis észlelhető a második adag Moderna vakcina után.

A myocarditis COVID-vakcináció utáni kockázatát a 16-24 éves férfiaknál a Pfizer vakcina esetén ötszöröse volt a nem oltottakénak, de a Moderna vakcina esetén már tizenötszöröse. Ezek után a svéd gyógyszerhatóság 30 évnél fiatalabbaknál nem engedélyezte a Moderna vakcina használatát, de hasonló ajánlást tettek Norvégiában és Finnországban is.

Megfigyelésük – mely szerint a Moderna vakcina a Pfizerhez képest a myocarditis magasabb kockázatával jár fiatal férfiakban – összhangban van Kanada, Franciaország, az Egyesült Királyság és az USA adataival. Mind a négy skandináv országban azonos protokoll szerint történt az adatok feldolgozása, az eredmények azonos irányba mutattak, holott a jelentős eltérések voltak az országok közötti COVID-szintekben és korlátozó intézkedésekben.

A jó hír az, hogy az idősebb felnőtteknél magasabb a COVID-os szövődmények kockázata, de extrémen alacsony az oltással kapcsolatos myocarditis kockázata. A 40 fölötti férfiak és nők tekintetében az oltottaknál 100.000 egyénenként 2 alatt volt a myocarditis előfordulása bármelyik oltóanyagot is használták, ugyanakkor a COVID-19-ből eredő halálozás az USA-ban most márciusban 100.000 főre számítva meghaladta a 200-at.

Teljes tartalom

Forrás: otszonline.hu

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com