A COVID-19 fertőzés teljes betegségspektrumát kutatják a Debreceni Egyetemen

0

A Debreceni Egyetem (DE) Klinikai Központjának 5 kutatócsoportja szorosan együttműködve a COVID-19 fertőzés teljes betegségspektrumát tervezi vizsgálni, a prevenciótól, az akut betegségen át a hosszú távú szövődmények kialakulásig (poszt-COVID szindróma). A kutatás 2021. december 1. napjától 2025. november 30. napjáig tart.

A kutatás első lépéseként az orvosinformatikai rendszerben meglévő 7000 akut COVID-19 fertőzésen átesett, 700 poszt-COVID szindrómás beteg és 150000 COVID-19 elleni védőoltásban részesült egyén demográfiai, klinikai (korábbi kórtörténet, társbetegségek, kockázati tényezők, felvételi panaszok, státusz stb.), laboratóriumi és képalkotó, valamint a kezelésre (specifikus és nem specifikus) és betegségkimenetelre vonatkozó adataiból Excel táblázat, ún. „master templát” segítségével epidemiológiai adatbázist építenek.

A kutatás kiindulási alapját a retrospektív adatbázis elemzés és modellezés fogja képezni, és erre longitudinális prospektív klinikai, immunológiai, szocioökonomiai és életminőség vizsgálatok fognak épülni.

A retrospektív adatbázis elemzés és a prospektív klinikai vizsgálatok célja olyan eddig ismeretlen tényezők feltárása, melyek megteremtik a lehetőséget: a fertőzésen még át nem esett egyének között a súlyos betegség kialakulása szempontjából leginkább veszélyeztetett személyek azonosításához, az akut és poszt-COVID-19 betegségben szenvedő egyének kockázatbecsléséhez a rendelkezésre álló gyógyszeres kezelés eddigieknél hatékonyabb megválasztásához.

Az akut COVID-19 fertőzés kezelésének és a társbetegségek – különös tekintettel a krónikus májbetegségekre és annak előrehaladott stádiumaira – hatásának jobb megismerése a jelenlegi terápiás protokollok módosítását és az egyénre szabott kezelés megvalósulását fogja elősegíteni.

A poszt-COVID kutatás várható eredményei hozzá fognak járulni a hazai populációban a COVID-19 betegség rövid- és hosszú távú következményeinek jobb megértéséhez.

Ezáltal meghatározhatóvá válnak a poszt-COVID szindróma kialakulásának és súlyosságának klinikai és laboratóriumi előrejelző faktorai, melyek elő fogják segíteni a poszt-COVID ellátás jelenlegi protokolljának továbbfejlesztését a Klinikai Központban, és strukturális fejlődését, úgy, mint a specifikus COVID-19 klinikák létrehozását, valamint a több tudományterület szakemberei által nyújtott integrált ellátás kiépítését. Hozzájárulhatnak továbbá az ellátás és erőforrások optimalizálásához, melyben a hosszútávú szövődmények kialakulása szempontjából magas kockázatú betegek korai kiválasztása és utókezelésének előtérbe helyezése kiemelt jelentőségű. Fontos a COVID-19 betegség életminőségre gyakorolt hatásának pontos megismerése is.

A COVID-19 elleni poszt-vakcinációs védettség vizsgálatának eredményei betekintést engednek a hazai populációban a COVID-19 fertőzés elleni védekezésben használt oltások különféle aspektusaiba. Ezen információk segítséget nyújthatnak a különböző típusú oltások esetleges eltérő hatékonyságának felismerésében az egyes szubpopulációkban, valamint a COVID-19 fertőzés kialakulása szempontjából az oltás után is veszélyeztetett populáció azonosításában.

Ezek együttesen hozzájárulhatnak az oltási stratégia hatékonyabbá tételéhez.

A DE TKP2021-EGA-19 azonosító számú „COVID-19 betegség és poszt-COVID szindrómával kapcsolatos kutatások” nevű projektje az Innovációs és Technológiai Minisztérium Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alapból nyújtott támogatásával, a TKP2021- EGA pályázati program finanszírozásában valósul meg 960 000 000 Ft összegben.

Forrás: Debreceni Egyetem

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com