Koronavírus-fertőzés utáni pszichiátriai tünetek

0

Egy új kutatás szerint a mentális megbetegedés neurokognitív és pszichiátriai tünetei riasztóan nagy számban fordulnak elő a COVID-19 fertőzésen átesett betegek körében, akár volt kórházi kezelésre szükség a vírusfertőzés miatt, akár nem – írja az otszonline.hu. 

A több mint 800, SARS-CoV-2 fertőzésen átesett személy online kérdésekre adott válaszainak értékelésér az Anxiety and Depression Association of America (ADAA) 2022-es konferenciáján ismertették Denverben. A válaszolóknak jelenleg is vannak tüneteik, attól függetlenül, hogy mennyi idővel ezelőtt fertőződtek meg a vírussal.

A COVID-dal összefüggő online vizsgálatban 827-en vettek részt, 81%-uk nőbeteg volt. A tünetek súlyossága és bizonyos fizikális és életminőségi faktorok igénybevételével mérték fel a válaszolók mentális állapotát és neurokognitív helyzetét.

Megjegyzendő, hogy az összes (100%) válaszolónál jelenleg is COVID-os tünetek állnak fel. Továbbá 729-en (88%) folyamatosan fennálló neurokognitív tünetekről számoltak be, holott csak 15,5%-uk szorult a COVID miatt kórházi kezelésre. A kórházi betegek 28,9%-a intenzív ellátást kapott, 42,2%-uk egy hétnél kevesebb ideig, 13,3%-uk viszont legalább 3 hétig feküdt a kórházban.

Nincs pontos adat, hogy mennyi idő telt el a COVID diagnózisa, vagy a kórházi felvétel óta, de a résztvevők többsége (68%-a) saját bevallása szerint még ma sem nyerte vissza a fertőzés előtti „normál” állapotát. A leggyakoribb tartósan fennálló tünet a fáradtság (75,9%), az agyi köd (67,9%), a koncentrálás nehézsége (61%) és a gyengeség (51,2%) volt. A válaszolók többsége a memória gyengüléséről (57,4%), az információ-feldolgozáskor a szavak kereséséről (46,9%) számolt be. Csak a résztvevők 11%-ánál nem jelentkeztek neurokognitív zavarok.

Forrás: Orvostovábbképző Szemle Online 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com