Fogíny-modelleket is tudnak nyomtatni a Pécsi Tudományegyetemen

0

Pécsi Tudományegyetem (PTE) 3D Nyomtatási és Vizualizációs Központja két korszerű háromdimenziós nyomtatóval lett gazdagabb. A hétfői sajtóbemutatón elhangzott, hogy az új nyomtatók folyékony műgyantát szilárdítanak meg lézerfény segítségével, ami az egyik leginkább költséghatékony és legmodernebb eljárás a 3D-nyomtatók világában. Az új eszközökkel többek között fogíny-modelleket, fogív-modelleket, fogászati sebészeti fúrósablonokat, fogászati koronákat és hidakat, valamint fogszabályozó és harapásemelő síneket is tudnak készíteni, ezzel is támogatva a PTE-n zajló fogorvosképzést.

A Rapidshape D20+ 3D nyomtató, melyből kettőt kapott ajándékba a Pécsi Tudományegyetem, úgynevezett DLP (digital light processing) technológiával működik. Ennek lényege, hogy a nyomtatni kívánt modell keresztmetszeti geometriájának megfelelően a lézerfény rétegenként szilárdítja meg a folyékony műgyanta alapanyagot. A nyomtatást követi az utómunkálat, melynek fontos elemei az alkoholban való mosás, mely eltávolítja a modellen maradt, felesleges műgyantát, valamint az UV kamrában való utókezelés, ami által a modell eléri a végső szilárdságát.

Ennek a típusú nyomtatónak a legfőbb előnye, hogy számos alapanyaggal lehet használni, így például biokompatibilis anyagokkal és olyan folyékony fotopolimerekkel is, melyek térhálósodva nemcsak szilárdak, de rugalmasak is lesznek. Ezt a szakemberek fel tudják használni fogászati modellek készítésekor a lágyrészek megalkotására. Korábban öntéssel, szilikonból hozták létre az ínyt, mostantól az új nyomtatókat használva nyomtatni is tudják majd a lágyrészeket.

Forrás: Pécsi Tudományegyetem

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com