A nők több mint felét érinti hajhullás a posztmenopauzában

0

Egy kis esetszámú vizsgálatban azt tapasztalták, hogy a női típusú hajhullás a posztmenopauzás nők több mint felét érinti, írja az otszonline.hu. 

A női típusú hajhullás (female-pattern hair loss, FPHL) a nők élete során a tinédzser kortól a menopauzáig, sőt még az azt követő életszakaszban is bármikor kialakulhat. Oka nem ismert, de a szőrtüszőkben jelenlévő az ösztrogénreceptorok minden bizonnyal szerepet játszanak abban, hogy a menopauza hormonváltozásai hatnak a haj növekedésére és állományára is.

A Menopause című folyóiratban megjelent tanulmányban dr. Sukanya Chaikittisilpa (Chulalongkorn University, Bangkok) és munkatársai 178, 50-65 év közötti posztmenopauzás nő hajhullását vizsgálták fényképek, valamint a hormonszintek, a hajsűrűség és a hajátmérő mérései alapján.

A női típusú hajhullás általános prevalenciája 52,2% volt. A hajhullás mértékét három: enyhe, közepes és súlyos (Ludwig I., II. és III. fokozat) kategóriába sorolták, a vizsgálatba vontak 73,2%, 22,6% és 4,3%-a tartozott ezekbe a csoportokba. Az FPHL prevalenciája az életkorral és a menopauza óta eltelt idővel is nőtt. Egy egyszerű logisztikus regressziós analízisben az 56 év feletti életkor és a menopauza óta eltelt több mint 6 év szignifikánsan összefüggött az FPHL-vel (esélyhányadosok, 3,41, illetve 1,98).

A peri- és posztmenopauzás nőknél a hajhullás viszonylag gyakori probléma, és igen jelentős megfigyelés, hogy ez az alacsony önbecsüléssel és az elhízással járt együtt, így nem egészen világos, hogy az önbecsülés csökkenését az elhízás és/vagy a hajvesztés váltotta-e ki. az eredmények értékelésekor azt is figyelembe venni, hogy az őszülő nők festették-e a hajukat, hisz a hajfestékek (és a göndör haj kiegyenesítése) maguk is eredményezhetnek hajhullást.

Teljes tartalom 

Forrás: Orvostovábbképző Szemle Online

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com