Röviden a koszorúér-betegségről

0

A szívet ellátó erek betegsége miatt károsodhat a szív vérellátása. A lassan kialakuló koszorúér-betegség során az erek keresztmetszete beszűkül, a rugalmatlanná vált érfalban lelassul a véráramlás, csökken az életfontosságú szervek vér- és oxigénellátása.

A szívkoszorúér-betegséghez gyakran társított kifejezés az érelmeszesedés, érszűkület, amikor már az erek megvastagodott érbelhártyájában a kalcium lerakódása miatt megkeményedő plakkok akadályozzák a szervek vérellátását.

Mellkasi fájdalom, nehézlégzés, légszomj, szomjúságérzet, heves szívdobogásérzés. Ezek mind a szívkoszorúér betegség tünetei lehetnek. Az első és leggyakoribb azonban a mellkasi fájdalom, az angina pectoris, amikor intenzív fájdalom jelentkezik a szegycsont mögötti területen. A diagnózis felállításához a fájdalom helye, időtartama és megszűnésének körülményei rendkívül fontosak, mert a tünetek erőssége nem mindig áll egyenes arányban a kóros eltérés mértékével. A koszorúér szűkület megállapításához leggyakoribb kardiológiai módszer a nyugalmi- és terheléses EKG, a szívultrahang, továbbá a 24 órás Holter-EKG.

Az elsőrendű rizikófaktorok közé tartozik a zsíranyagcsere-zavar, mely magas összkoleszterin, LDL-koleszterin és triglicerid szinttel, valamint alacsony HDL-koleszterin szinttel jár. Hajlamosító tényező a magas vérnyomás, elhízás, cukorbetegség, dohányzás, gyakori stressz, mozgásszegény életmód.

A betegség következményeinek elkerülésére az első és legfontosabb, amit tehetünk, hogy életmódot váltunk. Megfelelő (mediterrán-diéta) étkezés, koleszterincsökkentés, rendszeres mozgás, testsúlycsökkentés, dohányzás mellőzése, alkoholfogyasztás mérséklése. Ha már direkt kezelésre van szükség, az történhet szívkatéterezéssel és koszorúér tágítással, melynek során ún. stent-et ültetnek be az érintett érszakaszra, vagy bypass műtéttel, amikor a szűkületeket megkerülve áthidalással juttatják el a vért a szívizomig.

A koszorúér betegség szívinfarktust is okozhat, ezért kiemelten fontos ezt megelőzni az érszűkület kivizsgálásával és kezelésével! A Praxis Dr. Zénó rendelőiben komplex kardiológiai diagnosztikai eljárások állnak rendelkezésére.

Online bejelentkezés Praxis Dr. Zénó Kaposvár

Online bejelentkezés Praxis Dr. Zénó Bonyhád 

 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com