Izgalmas programok az agykutatás hetén

0

Több kutatóintézet és egyetem, köztük a Pécsi Tudományegyetem összefogásával március 16-20. között idén is megvalósul az Agykutatás Hete rendezvénysorozat, melynek keretében Budapesten, Debrecenben, Pécsett és Szegeden ismeretterjesztő előadások, látványos laborlátogatás, valamint kerekasztal-beszélgetés során mutatják be kutatók és szakértők idegrendszerünk működését, bepillantást engedve az agykutatás különböző aspektusaiba.

A DANA Alapítvány által koordinált Brain Awareness Week (Agykutatás Hete) immáron 27. éve népszerűsíti az agykutatás innovációját és mindennapi kihívásait, egyesít globális kampányában egyetemeket és kutatóintézeteket a világ számos pontjáról – írja a Pécsi Tudományegyetem.

A több mint 20 éve hazánkban is meghonosodott rendezvény szervezésében olyan kiváló egyetemek és intézetek vesznek részt, mint az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Semmelweis Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont, valamint a Debreceni Egyetem. A programsorozat fő szervezői és támogatói a nemzetközi DANA Foundation, FENS, a Magyar Idegtudományi Társaság (MITT) és a Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet. 2020 óta az MITT megbízásából a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán működő Transzdiszciplináris Kutatások Intézete (PTE ITD) látja el az országos koordinációt.

A programok során nemcsak neurobiológiai megközelítéseket, hanem gyakorlati, a mindennapi élethez köthető, egyéni és társadalmi hatással bíró ismereteket is szerezhetnek a látogatók. Évről évre más és más tematikájú előadások hangzanak el a helyszíneken, ezzel is bemutatva e tudományterület sokszínűségét.

Idén Pécsett a gyakorlati, tapasztalati ismeretszerzés kerül középpontba március 17-e és 20-a között. A fiatal korosztály nemcsak az ember, hanem az állatok mozgás- és egyensúlyrendszerének működését is megismerheti a Pécsi Állatkertben az „Állati kalandozás az elménk körül” program során. A gyermekeknek szóló workshopok szünetében fókatréninggel, a program zárásaként pedig oroszlánetetéssel várják a szervezők a lelkes kalandorokat és családjaikat. Az egyetemistákat Zebrahal laborlátogatásra invitálják, mely során futó kutatásokkal is megismerkedhetnek. A Cybercrime: meghackelve online kerekasztal-beszélgetésen a világhálón futó veszélyeket, a social engineering jelenséget és annak neuropszichológiai hátterét járják körül a szakértők. A Művészetek és Irodalom Házában egy igazán nyugtató programmal várnak mindenkit a szervezők: az Engedd el a feszkót! workshop keretében a Semse World appjaival és neurofeedback eszközeivel nyílik lehetőség az otthoni, különféle eszközök által támogatott relaxáció kipróbálására, de terraformálhatunk egy élettelen bolygót, vagy zenét is szerezhetünk.

Forrás: univpecs.hu

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com