Emlékérmével tisztelegnek az mRNS-alapú vakcinák kidolgozói előtt

0

Az mRNS-alapú oltóanyagok fejlesztői – köztük Karikó Katalin és Pardi Norbert, a Szegedi Tudományegyetemen biológus diplomát és biokémikus PhD-oklevelet szerző egykori hallgatói – teljesítménye előtt emlékérmével tiszteleg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Magyar Pénzverő Zrt. Az SZTE 2022. március 10-i sajtóeseményén kibocsátott érme bemutatja a felfedezés lényegét, kiemeli a magyarok kapcsolatát a Covid-19 elleni oltással – olvasható az egyetem oldalán. 

A Covid-19-koronavírus-járvány első magyarországi hulláma 2020 márciusában kezdődött. Az elmúlt két év is bizonyította: a tudomány alapvető szerepet játszik az emberiség előtt álló legsürgetőbb problémák megoldásában. A pandémia megfékezésében kulcsszerepű felfedezőkre, köztük a Szegedi Tudományegyetemhez kötődő tudósokra irányítja a figyelmet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Magyar Pénzverő Zrt. „Az mRNS.alapú vakcinák alapjául szolgáló magyar találmány” megnevezésű emlékérme.

Az SZTE sajtóeseményén bemutatott érme négyzet alakú, „gyémánt tájolású”, előlapján két módosított mRNS spirál stilizált ábrázolása látható. A hátoldalon, a Covid-19-világjárvány megfékezésére hivatott oltóanyag alkotóelemeit szimbolizáló rajzok alatt a „NUKLEOZID-MÓDOSÍTOTT mRNS LIPID NANOPARTIKULA” felirat, illetve a kutatásban közreműködő tudósok közül négy kutató – KARIKÓ KATALIN, DREW WEISSMAN, PARDI NORBERT, IAN MACLACHLAN – neve olvasható.

Az élet kulcsfontosságú molekulája, a sejtbiológia minden folyamatában részt vesz a „hírvivő RNS” (mRNS). A koronavírus okozta Covid-19-járvány megfékezésére hivatott, új generációs, mRNS-alapú vakcinák kifejlesztése a kutatók nemzetközi együttműködésének az eredménye. Ám ezek az oltóanyagok nem jöhettek volna létre két magyar tudós – a Szegedi Tudományegyetemen biológus diplomát és biokémikus PhD-oklevelet szerző Karikó Katalin és Pardi Norbert – kutatómunkája és felfedezései nélkül.

Forrás: Szegedi Tudományegyetem 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com