Emelkedik a koronavírus-fertőzéses új esetek száma Európában

0

Továbbra is emelkedik a koronavírus-fertőzéses új esetek és a járvány miatt kórházban ápoltak száma száma több európai országban is. 

Belgiumban, az egyhetes napi átlagos fertőzésszám ismét megközelítette a tízezret – közölte a La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap kedden. A belga közegészségügyi hatóság keddi tájékoztatása szerint Belgiumban az elmúlt hét napban átlagosan 9953 ember szervezetében mutatták ki a koronavírust. A mutató 25 százalékkal haladja meg az előző hétnapos időszak adatait. Naponta átlagosan 169 embert szállítanak kórházba koronavírus-fertőzés miatt, ami 17 százalékos növekedést jelent egy hét alatt.

Ismét kilencvenezer fölé emelkedett az új koronavírus-fertőzöttek napi esetszáma Olaszországban, és mindenekelőtt az alacsony átoltottságú dél-olaszországi tartományokban ugrott meg – közölte az egészségügyi tárca a legfrissebb adatokat kedd este. Az egy nap alatt végzett több mint hatszázezer teszten több mint 93 ezer új fertőzöttet azonosítottak. Az idén ennél több beteget egy nap alatt február 8-án regisztráltak, akkor több mint 101 ezret. Az egészségügyi veszélyhelyzet vége nem jelenti a pandémia befejeződését – mondta Andrea Costa egészségügyi államtitkár. Hangsúlyozta, hogy az omikron variáns februári tetőzése óta a járványgörbe, az utóbbi több mint két évben tapasztaltak szerint, nem egyenesen ível lefelé, hanem ingadozik.

Franciaországban a koronavírus-járvány ismét emelkedő napi esetszámai ellenére a kormány nem tervezi a múlt héten feloldott korlátozások visszavezetését. Miután egy héttel ezelőtt, a tömegközlekedési járműveket és az egészségügyi intézményeket kivéve, mindenhol megszűnt a kötelező maszkviselés, és a kormány felfüggesztette az oltottsági igazolás bemutatásának kötelezettségét is, több mint harminc százalékkal emelkedett a naponta regisztrált új fertőzöttek száma. Az elmúlt hét nap napi átlaga 89 ezer volt, míg az előző hét napban naponta átlagosan 65 ezer új esetet tártak fel. Az intenzív ágyak mintegy harmadán fekszenek koronavírusos fertőzöttek. A fertőzések megszaporodása a szakemberek szerint a korlátozások feloldása mellett azzal is magyarázható, hogy elsősorban az omikron BA.2 alvariánsa terjed, amely 30 százalékkal fertőzőbb, de nem okoz súlyosabb tüneteket, mint a korábbi BA.1. nevű vírusváltozat.

Szlovéniában harmadik hete nő az új koronavírussal fertőzöttek napi száma – derült ki a kormány keddi jelentéséből. Bojana Beovic, a kabinet járványhelyzettel foglalkozó szakbizottságának elnöke kijelentette: az országban elindult a járvány következő, hatodik hulláma. Úgy vélte: várható volt, hogy a járványügyi intézkedések enyhítésével nőni fog a fertőzöttek száma. Ugyanakkor hozzátette: ehhez még hozzájárult a hidegebb időjárás – ami miatt az embereke még mindig többet tartózkodnak zárt térben – és a koronavírus omikron variánsa fertőzőbb, BA.2-es alvariánsának terjedése is.

Romániában ismét emelkedni kezdett az újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzések száma: kedden két hete először ismét ötezer fölé ugrott az esetszám, az utóbbi héten pedig több fertőzést jegyeztek fel, mint a megelőző hét napon. Az egészségügyi minisztérium keddi összegzése szerint az utóbbi 24 órában 5140 új esetet regisztráltak, amely több mint másfélszerese az utóbbi két hét átlagának. Heti összevetésben is immár hatodik napja emelkednek az esetszámok. Az államtitkár az önkéntes védekezés fontosságát hangoztatta, és arról próbálta meggyőzni az embereket, hogy legalább a tömegközlekedési járműveken és egyéb zsúfolt helyeken viseljék a védőmaszkot. Romániában március 9-én szűnt meg a koronavírus-járvány miatt két éve hatályban tartott egészségügyi veszélyhelyzet, így két hete hatályát vesztette minden korábbi kötelező járványügyi korlátozás, a hatóságok ezért önkéntes óvintézkedéseket ajánlanak.

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com