Egyre gyaribb mégis keveset törődünk a vastagbélrák felismerésével

0

Az egyik legsúlyosabb rákbetegség a vastagbélrák. A 21. század életformája miatt egyre gyaribb mégis keveset törődünk felismerésével.

A vastagbél daganat kialakulásának legmagasabb kockázati tényezői lehetnek a dohányzás, a mozgáshiány, az elhízás, a mértéktelen vörös hús és alkoholfogyasztás és a magas testzsír-szint. A rákot megelőző állapotnak tekinthető a kialakult polipok, amelyekből a daganatok legnagyobb része létrejön. Amíg polip stádiumban van a betegség, a létrejött elváltozás gyakorlatilag teljes mértékben gyógyítható.

A sejtek rákos elfajulásának valószínűsége főleg 50 éves kor felett nő meg, vagyis a kor előre haladásával is erősödhetnek az emberi bélrendszert érő káros hatások. A páciensnek magasabb a vastagbélrák kialakulásának esélye, hogyha gyulladásos bélfertőzést találnak a szervezetében. A vastagbélrák kialakulásának kockázatát az illető személy családjában történő előfordulás is növeli.

A vastagbél daganat tünetei között szerepel az étvágyvesztés, a hányás és a hirtelen bekövetkezett fogyás is. Szintén a tünetek között szerepel a hasmenés, a székrekedés és a megváltozott széklet állag, hasi fájdalmak, hasi görcsök és a székelési szokások megváltozása, illetve ezen tünetek kevert előfordulása is. A végbél vérzése, a vérszegénység, vagyis az anémia, valamint akár a kis mennyiségű krónikus vérzés szintén a daganat kialakulásának tünete lehet.

Forrás:  egeszseg.hu

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com