A madármegfigyelés pandémia-kompatibilis: megjelent a Madármegfigyelők kézikönyve

0

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szóvivője által írt és a Cser Kiadó gondozásában megjelent hiánypótló könyv célja a Magyarországon is mind népszerűbb távcsöves madármegfigyeléssel most ismerkedők, megismerkedni szándékozók segítése a felszerelés kiválasztásában, a madárhatározó használatában, a települések madárvilágának megismerésében.

Magyarországra is „megérkezett” a mind szélesebb lakossági rétegeket érintő hobbiszintű madármegfigyelés, amely világviszonylatban emberek milliói számára jelent szabadidős programot.

Ez nálunk ma még túlnyomórészt a Madárbarát kert programhoz, az itatáshoz, az odúkihelyezéshez és a téli etetéshez kapcsolódik. De úgy tűnik, hogy az ablakból végzett madarászás után egyre többen szereznek be távcsövet, és viszik magukkal azt kirándulásokra, vagy szerveznek kimondottan madármegfigyelő kirándulós programokat. Ezt igazolja az MME szakmai segítségével néhány éve kidolgozott mobiltelefonos madárhatározó alkalmazás és a 2017-ben indult „Kezdő madarász vagyok!” kétnapos képzés jelentős és nem szűnő sikere.

A könyvnek van egy sajnálatosan nem várt, ugyanakkor fontos szerepe és üzenete is. Az immáron harmadik éve tartó globális COVID-19 járvány, a kényszerű karanténbezártság hónapokká összeálló legnehezebb időszakaiban kiderült, hogy a lakossági madárvédelem és madármegfigyelés pandémia-kompatibilis, mivel nemcsak kertben, de erkélyen és ablakban, szabad téren pedig a szigorú gyülekezési szabályok közepette is művelhető.

A könyv egyik célcsoportját a madármegfigyeléssel most ismerkedők, megismerkedni szándékozók, gyerekek, felnőttek, családok jelentik. Közülük kerülnek ki azok, akik számára a könyv jegyzetként is használható az MME 2017-ben indult és a nagy népszerűségnek köszönhetően azóta országszerte folyamatosan meghirdetett, szintén a könyv szerzője által kidolgozott, kétnapos „Kezdő madarász vagyok!” lakossági képzés során is.

A másikat pedig azok – közülük több mint tízezernek már megvan a testvérkiadvány Madárbarátok nagykönyve (lent, jobbra) –, akik a települési madárvédelem gyakorlása közben nemcsak még többet szeretnének megtudni az itatókat, a mesterséges odúkat és a téli etetőket látogató madarak életmódjáról, viselkedéséről, de szeretnék őket meg is határozni. Utóbbi alkalmazását segítik az itteni leírások vonatkozó részeihez beszúrt utalások, QR-kódok arról, hogy a másik könyvben vagy az MME honlapján és YouTube-csatornáján hol tájékozódhatnak részletesen a vonatkozó védelmi eszközökről, módszerekről.

Forrás: MME

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com