Országos szintre emelnék a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán működő kardiológiai koordinátori programot

0
A Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán immáron tíz éve nagy sikerrel működő kardiológiai koordinátori programot országos szintre emelné a SZÍVSN Országos Betegegyesület. Bernáth-Lukács Zsuzsanna elnök kiemelte, a három fő alappillérre (edukáció, szűrések, eszközkölcsönzés) épülő tevékenységüket tervezik kiterjeszteni hazánk összes kardiológiai invazív centrumára, alulról építkezve, a betegek összefogásával – írja a Semmelweis Egyetem. 

A Magyar Kardiológiai Társaság támogatását élvező, mintegy 1300 tagot magába tömörítő SZÍVSN Országos Betegegyesület tagjainak kétharmadát a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán megfordult betegek adják. A szervezet célja a klinikán 2011 óta sikerrel működő kardiológiai betegekért létrehozott program országos szintűvé fejlesztése, ehhez kötődően pedig koordinátori hálózat kialakítása a hazánkban működő további 19 kardiológiai centrumban, alulról építkezve, a betegek összefogásával – fogalmazott Bernáth-Lukács Zsuzsanna, a városmajori klinika kardiológiai asszisztense, diplomás ápoló, az egyesület elnöke. A program fővédnöke dr. Horváth Ildikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára és dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója.

Az egyesület tevékenységének három alappillére az edukáció, a szűrőprogramok megvalósítása, valamint a szociálisan rászorulók részére eszközkölcsönzés biztosítása.

Mint arra az elnök rámutatott, az edukálás egyrészt azért különösen fontos, mert sokkal gyorsabban gyógyul az a páciens, aki tudatában van annak, hogy miért alakult ki nála az adott betegség, milyen kezelést kapott, mi az, amiért ő a felelős, illetve miként kellene felépítenie a betegség utáni évtizedek életmódját. Másrészről a kardiológiai problémák kezelésénél kulcsfontosságú az időtényező. Abban az esetben, ha már maguk felismerik a tüneteket, hamarabb juthatnak ellátáshoz, ami akár életet menthet.

A szervezet szakemberek (orvosok, diplomás szakdolgozók, gyógytornászok, dietetikusok, ápolók) bevonásával heti rendszerességgel tart interaktív előadásokat, amelyeket a koronavírus-járvány előtt a klinika előadótermében rendeztek meg, mára azonban átköltöztek az online térbe. A résztvevők a Zoom-rendszeren keresztül kérdéseket tudnak feltenni az előadóknak, illetve egymással is tudnak kommunikálni. Már több mint 270 előadáson vannak túl.

Ambuláns kezelés alatt sokszor nincs lehetőség arra, hogy a beteg feltegye kérdéseit, ám az előadásokon erre van mód. Többször előfordult olyan, hogy egy adott problémával kapcsolatban online is tudtunk segítséget adni, így a betegnek emiatt már nem kellett felkeresnie a klinikát. Nem engedjük el a szívbetegek kezét, és erre óriási szükség van, főleg a COVID idején

– mondta Bernáth-Lukács Zsuzsanna.

Negyedévente konferenciákat is szerveznek, amelyeken olyan nagy érdeklődésre számot tartó témákat dolgoznak fel, mint például a pitvarfibrilláció és az infarktus. „Elismert szakembereket – úgy mint dr. Merkely Béla, dr. Gellér László egyetemi tanár, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika kardiológiai osztályának vezetője – kérünk fel ezen alkalmakkor, hogy mondják el, hol tart jelenleg a szívbetegségek kezelése és mi az amire figyelni és vigyázni kell” – fogalmazott az egyesület elnöke.

Forrás: Semmelweis Egyetem 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com