Nagyszabású egészségügyi fejlesztések érnek véget, illetve kezdődnek a Pécsi Tudományegyetem klinikáin

0

Nagyszabású egészségügyi fejlesztések érnek véget, illetve kezdődnek Pécsen – mondta az emberi erőforrások minisztere szerdán Budapesten.

Kásler Miklós a sajtótájékoztatón közölte: uniós és hazai forrásból több mint 7 milliárd forint értékben új fogászati klinika épül, fejlesztik a gyermekpszichiátriát, a gyermekek sürgősségi ellátását, az idegsebészeti klinikán pedig műtőfelújítás és eszközbeszerzés történt. Elmondta: csaknem egymilliárd forintból műtőt újítottak fel és műszereket szereztek be a Pécsi Tudományegyetem Idegsebészeti Klinikáján. A beruházásnak köszönhetően az agyi és gerincbetegek műtéti ellátása világszínvonalú lesz.

Mintegy 1,2 milliárd forint értékben fejlesztették a gyermek- és ifjúságpszichiátriai, addiktológiai és mentálhigiénés ellátórendszert, ennek köszönhetően az eddig 15 ágyas egység helyett önálló, 25 ágyas gyermekpszichiátriai részleget hoztak létre, amelyet márciusban adnak át. Korszerű műtőblokk épül a Pécsi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinika József Attila utcai telephelyén mintegy 2,5 milliárd forintos uniós forrásból, ennek keretében három korszerű műtőt alakítanak ki, átalakul a gyermeksebészeti osztály, nagyobb és modernebb gyermekbarát kórtermek épülnek – ismertette a miniszter.

Célnak nevezte, hogy Magyarországon egységes és magas szintű gyermek sürgősségi és gyermek baleseti ellátási rendszer jöjjön létre, amely a gyermekek sérülésének, betegségének súlyosságához igazodva a lakóhelyükhöz a lehető legközelebb a legmagasabb szintű ellátást képes biztosítani. Kitért arra is, hogy mintegy 2,6 milliárd forint uniós forrásból új, korszerű és gazdaságosan fenntartható ötemeletes, 2750 négyzetméteres Fogászati Elméleti és Klinikai Tömb épült, továbbá mintegy 400 millió forintból korszerű eszközöket szereztek be.

Kásler Miklós emlékeztetett: a napokban letették a Nemzeti Reprodukciós Módszertani Kutatóközpont alapkövét. A Pécsi Tudományegyetem szülészetére tervezett létesítmény a családbarát szülészet kialakításával együtt mintegy 2,8 milliárd forintból épülhet meg, várhatóan jövő év elejére.

Forrás: MTI

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com