Idén már ötödik alkalommal rendezik meg Magyar Parasport Napját

0

A Magyar Parasport Napját minden évben február 22-én ünnepeljük, a dátum választása szimbolikus, hiszen ezen a napon, 1970-ben alakult meg a Mozgásgátoltak Halassy Olivér Sport Clubja, a Mozgásjavító Intézmény falai között.

A belvárosi Olimpia Parkban a Paralimpiai Bajnokok Falánál kedden délelőtt koszorúzással és mécsesgyújtással kezdődött meg a Magyar Parasport Napjának rendezvénysorozata.

Becsey János, a Magyar Paralimpiai Bajnokok Klubjának elnöke arról beszélt, hogy bár öt év egy ember életében még csak a gyermekkort jelenti, a társadalmi szemléletformálásban ennyi idő alatt sok szép eredményt lehetett elérni. Szerinte fantasztikus, hogy ezen a napon a magyar paralimpiai mozgalomra figyelnek kicsi és nagyok. A tokiói magyar paralimpiai sikerek hatására egyre több  fogyatékkal élő gyermekhez jutott el a hívó szó: gyertek sportolni!

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke úgy fogalmazott: a Magyar Parasport Napjának mottója az lehetne, hogy mindig több van, ami összeköt bennünket, mint ami szétválaszt. Emlékeztetett rá, a magyar Parlament 2017-ben ellenszavazat nélkül döntött arról, hogy február 22. legyen a magyar parasport szimbolikus napja. Kitért arra is, hogy ezen a napon a diákok óvodáktól az egyetemekig foglalkoznak a fogyatékos sporttal, ugyanakkor fontos megemlékezni azokról is, akik megteremtették a magyar parasport alapjait.

Az alábbi videóban Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság és a FODISZ elnöke mutatja be a nemzetközi és a magyar parasport történetét, a hazai parasport világát és kiváló parasportolóinkat, valamint a videóban Ekler Luca és Dr. Baji Balázs, az MPN2022 két nagykövete is mesél saját történetéről, sportkarrierjéről és a Magyar Parasport Napja jelentőségéről.

Forrás: fodisz.hu / MTI / YouTube

 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com