A SARS-CoV-2 elleni védőoltás csökkenti a long-COVID kialakulásának esélyét

0

Számos tanulmány igazolja, hogy a SARS-CoV-2 elleni védőoltás csökkenti a hosszú COVID-betegség kialakulásának esélyét – írja az otszonline.hu. 

Az is bebizonyosodott, hogy a COVID-19-betegség elleni védőoltás nem csak a hosszan tartó COVID kialakulásának kockázatát csökkenti, hanem a megfertőződésükkor még nem beoltottak későbbi beoltása enyhíti a hosszú távú COVID-tünetek súlyosságát– derült ki az Egyesült Királyság Egészségügyi Biztonsági Ügynökségének új átfogó áttekintéséből.

Az összesítésben feldolgozott 15 nemzetközi vizsgálat közül hét tanulmányban azt kutatták, hogy a fertőzés előtti COVID-19 elleni védőoltás védelmet nyújt-e a hosszú COVID-fertőzés kialakulásával szemben, hét tanulmány pedig azt elemezte, a már régóta COVID-fertőzésben szenvedők körében a védőoltás milyen hatással van a long-COVID tünetek alakulására. Egy tanulmány pedig az oltás hatásának mindkét aspektusát elemezte. Hat vizsgálatban eredményei szerint azoknál, akik egy vagy két adag vakcinát kaptak azt megelőzően, hogy a koronavírus megfertőzte volna őket, kisebb valószínűséggel alakultak ki a fertőzés után long-COVID tünetek. Két vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy a teljesen beoltott embereknél kisebb valószínűséggel alakultak ki olyan közép- vagy hosszú távú tünetek, mint a kimerültség, fejfájás, gyengeség a karokban és lábakban, tartós izomfájdalom, hajhullás, szédülés, légszomj, szaglásvesztés vagy tüdőhegesedés. Három tanulmány, amely a védőoltás előtti és utáni hosszú COVID-tüneteket hasonlította össze, azt találta, hogy a legtöbb emberben a tünetek vagy azonnal, vagy az oltás után heteken belül javultak, bár néhány esetben előfordult a tünetek súlyosbodása is az oltást követően.

Forrás: Orvostovábbképző Szemle Online 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com